GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ήρθε η ώρα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ… Σε 10 δόσεις η πληρωμή

  Πώς έχει υπολογιστεί το ποσό για κάθε ιδιοκτήτη – Ο τρόπος να βρείτε το ραβασάκι Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7,2 εκατομμύρια...

 


Πώς έχει υπολογιστεί το ποσό για κάθε ιδιοκτήτη – Ο τρόπος να βρείτε το ραβασάκι

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη από τις 10 συνολικά δόσεις να είναι στα τέλη Μαΐου.

  Στο νέο ραβασάκι θα αναγράφεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ο κύριος φόρος, η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης θα αναγράφονται ακόμη οι προθεσμίες για τις δόσεις και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

  Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 31 Μαΐου και τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

  Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του φόρο και παρά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες, 8 στους 10 θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο ποσό του φόρου ενώ 350.000 φορολογούμενοι θα έχουν επιβαρύνσεις από αυτούς οι 180.000 θα είναι οι πλέον χαμένοι.

Πώς θα δείτε τα εκκαθαριστικά

  Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει αφού μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα:

1. Να κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

2. Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

3. Να κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και αφού ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 να επιλέξουν το έτος 2022 έτσι ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

  Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει γίνει με βάση τη νέα κλίμακα, το πρόσθετο φόρο και τις προσαυξήσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, το ύψος του εισοδήματος και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

  Ειδικότερα:

  • Η νέα κλίμακα. Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και παράλληλα έχουν ενοποιηθεί τα κλιμάκια για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης. Οι συντελεστές βασικού φόρου παραμένουν αμετάβλητοι για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ ενώ αντίθετα αυξάνονται σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης.
  • Πρόσθετος φόρος. Με τη μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου επιβάλλεται επιπλέον φόρος, ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο φορολογούμενος είναι άνω των 300.000 ευρώ.
  • Προσαύξηση. Για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται με συντελεστές που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 20%.
  • Εκπτώσεις. Οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου έχουν αυξηθεί για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
  • Απαλλαγές φόρου. Διατηρείται η μείωση κατά 50% και η πλήρης για πολύτεκνους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που το 2021 δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα και η αξία του ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια