GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΤΑΙΠΕΔ: Το χρονοδιάγραμμα για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης – Ηγουμενίτσας

  Ξαναγράφεται το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση σημαντικών λιμένων της χώρας, και ειδικότερα για Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, καθώς η γε...

 

Ξαναγράφεται το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση σημαντικών λιμένων της χώρας, και ειδικότερα για Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, καθώς η γεωστρατηγική θέση της χώρας αλλά και η θέση των λιμένων της, στρέφουν όλο και περισσότερα βλέμματα πάνω τους λόγω των εξελίξεων στην περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι, στους οποίους συγκαταλέγονται εγχώριοι, αμερικανικοί και άλλοι διεθνείς παίκτες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες των λιμένων και να καταστρώσουν την στρατηγική τους.
Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μετατίθενται χρονικά οι προσφορές για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης με την κατάθεση από 5 Μαϊου να πηγαίνει ένα μία αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου.

Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Στη β’ φάση του σχετικού διαγωνισμού έχουν προκριθεί η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Επίσης και η διαδικασία για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, φαίνεται ότι θα είναι κυριολεκτικά εν μέσω θέρους και ειδικότερα τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και αναμένονται σημαντικός αριθμός δεσμευτικών προσφορών, λόγω των συνδέσεων του λιμένα με την Ιταλία. Γι΄ αυτό, άλλωστε, στους υποψήφιους αγοραστές υπάρχουν αρκετές ακτοπλοϊκές, όπως ATTICA, ANEK, Grimanldi, αλλά και διαχειριστής λιμένα, όπως ο ΟΛΘ. Ειδικότερα σε αυτόν τον διαγωνισμό που διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου 2020 εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι:

  • ΟΛΘ ΑΕ.
  • ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ,
  • DANTHIA SHIPPING COMPANY LIMITED,
  • MARG LTD,
  • PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
  • ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ,
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS 7.ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.

Ο διαγωνισμός αφορά στην απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας(ΟΛΗΓ ΑΕ).

Ωστόσο, άμεσα και σίγουρα πριν το Πάσχα αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να αποσφραγίσει την προσφορά για το λιμάνι της Καβάλας, που είχε υποβάλει η κοινοπραξία BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (για την υπό παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» – ΟΛΚ Α.Ε. Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη και δεν περιλαμβάνει το λιμάνι που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Καβάλας.

Η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:

  • τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
  • μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
  • τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
  • την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
  • συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια