GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΟΤΟΕ “ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ”: Πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων η νέα κλαδική σύμβαση”

Αποστολή δελτίου τύπου προς τις εφημερίδες από τους Γενικούς συμβούλους της ΟΤΟΕ, Γιάννη Πούπκο και Κώτσιο Αθανάσιο του " ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ Τ...


Αποστολή δελτίου τύπου προς τις εφημερίδες από τους Γενικούς συμβούλους της ΟΤΟΕ, Γιάννη Πούπκο και Κώτσιο Αθανάσιο του " ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ " για την Κλαδική σύμβαση 2022-2024 της ΟΤΟΕ.
Η νέα κλαδική σύμβαση μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων. Απέχει πολύ ακόμη και από το διεκδικητικό πλαίσιο της ίδιας της Ομοσπονδίας, το οποίο είχαν στηρίξει οι εκπρόσωποί μας στο Γενικό Συμβούλιο.

Σε μια περίοδο όπου το κύμα ακρίβειας έχει κορυφωθεί, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 8% και το καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί κατά 25%, οι συνάδελφοι είχαν επενδύσει στην ΟΤΟΕ, περιμένοντας να πάρουν μια ανάσα μέσω μιας ικανοποιητικής αύξησης των μισθών τους. 

Οι ονομαστικές όμως αυξήσεις που προβλέπει η νέα κλαδική (5,5% σπαστό σε επίπεδο τριετίας) αποτελούν ουσιαστικά μείωση του πραγματικού εισοδήματός μας. Μάλιστα για το 2022 όπου ο μέσος πληθωρισμός προβλέπεται, έπειτα από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, να διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 6,5%, η ονομαστική αύξηση είναι 0% για τους 10 μήνες και 2% από 1.10.2022! Αυτό μόνο ως εμπαιγμό μπορούμε να το εκλάβουμε.

Το επιχείρημα να διατηρηθεί απλά ο θεσμός της κλαδικής σύμβασης θα είχε νόημα στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που γνώρισε η χώρα δηλαδή στην περίοδο των μνημονίων όπου η χώρα ήταν υπό πτώχευση και οι τράπεζες σε εξαιρετική δυσκολία. Σήμερα όμως το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό, Οι τράπεζες παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη, το θέμα των κόκκινων δανείων έχει αντιμετωπιστεί και έχουν αποφασίσει να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους. 

Άρα όλοι μας περιμέναμε να υπάρξει η υπογραφή μιας επαρκούς και αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης, μέσα από την οποία θα προβλεπόταν «μέρισμα» στους εργαζόμενους ανάλογο με την καθοριστική τους συμβολή στην παραγωγή αυτών των κερδών.

Όμως η σύμβαση αυτή είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων. Είναι μια σύμβαση σε «τιμή ευκαιρίας» για τους Τραπεζίτες. Ούτε αποκατάσταση των απωλειών της δεκαετίας υπάρχει ούτε καν η προστασία του εισοδήματός μας. Μάλιστα οι αυξήσεις δεν συνέκλιναν ούτε στο μέσο του ποσοστού του 17% που διεκδικούσαμε. Ήταν καθαρά μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση.

Το οξύμωρο είναι ότι δεν χρησιμοποιήσαμε τα όπλα που έχουμε ως συνδικάτα. Δεν αξιοποιηθήκαν όλες οι παρατάξεις. Δεν αξιοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που επί ένα τρίμηνο έμεινε αδρανοποιημένο. Και φυσικά δεν χρησιμοποιήθηκε το πιο ισχυρό μας όπλο αυτό των απεργιών. Αντ’ αυτού έγινε μια στάση εργασίας με λογική κλιμάκωσης αλλά τελικά πήγαμε σε «αποκλιμάκωση» για να υπογραφεί αυτή η ανεπαρκής σύμβαση. Από το «ενότητα και αγώνας» κατά τη διαπραγμάτευση στο όποιο συμφωνήσαμε, έμεινε μόνο η ενότητα τελικά…

Ακόμη και στα θεσμικά δεν ικανοποιήθηκαν αρκετά από αυτά που διεκδικούσαμε.

Θα σταθούμε όμως στο πιο σημαντικό από όλα, τη ρήτρα απασχόλησης, η οποία εξακολουθεί να είναι αδύναμη και ανεπαρκής σε μία περίοδο που υφίστανται αποσχίσεις, κλείνουν καταστήματα, καταργούνται Διευθύνσεις, χάνονται οργανικές θέσεις και οι συνάδελφοι πιέζονται να αποχωρήσουν από τις Τράπεζες με το επιχείρημα ότι περισσεύουν. Για τα παραπάνω δεν υπήρξε καμία περαιτέρω βελτίωση στην κατεύθυνση της διασφάλισης των εργαζομένων.

Από οποία πλευρά και να το δούμε δεν μπορούμε να καταλήξουμε πως υπήρξε αμοιβαίο όφελος ή ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών απόψεων από αυτή την συμφωνία. Για όποιον συλλογάται ανυστερόβουλα, ελεύθερα και με κοινωνικά και συνδικαλιστικά κριτήρια η συμφωνία αυτή είναι αρνητική.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και στη λογική ότι πρέπει να υπογραφεί κλαδική σύμβαση αλλά με όρους αξιοπρέπειας που να ικανοποιούν τις σημερινές πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων, οι δύο εκπρόσωποί μας καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση – συμφωνία με αυτό το περιεχόμενο και πρότειναν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα μας ώστε να υπογραφεί μια αξιοπρεπής και ικανοποιητική σύμβαση για τον κλάδο. 

Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή. 

Εμείς θα είμαστε παρόντες και σε ομοσπονδιακό και σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αλλαγή νοοτροπίας της συλλογικής μας εκπροσώπησης και για συνδικάτα μαχητικά, οραματικά, με διεκδικητική στρατηγική που θα εκπροσωπούν πραγματικά τους εργαζόμενους και θα αγωνίζονται για αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους συναδέλφους και θα έχουν επίγνωση του ευρύτερου ρόλου τους.

Τέλος καλούμε όλους και όλες την Τετάρτη να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό και άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού.

  • Κοιτάμε λοιπόν ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!
  • Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας

Δεν υπάρχουν σχόλια