GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί τη Ρωσία η Αμερική!

Στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία


Στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν τη ρωσική κυβέρνηση τη Δευτέρα από το να πληρώσει τους κατόχους κρατικού χρέους της άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων από αποθεματικά που διατηρούνται σε τράπεζες των ΗΠΑ, σε μια κίνηση που είχε σκοπό να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα και να φάει στα αποθέματά της σε δολάρια.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούσε η ρωσική κεντρική τράπεζα σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πάγωσαν.

Αλλά το Υπουργείο Οικονομικών επέτρεπε στη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει πληρωμές τοκομεριδίων σε κρατικό χρέος σε δολάρια κατά περίπτωση.

Τη Δευτέρα, καθώς έληγε η μεγαλύτερη από τις πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής κεφαλαίου 552,4 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ομόλογο που λήγει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να διακόψει την πρόσβαση της Μόσχας στα δεσμευμένα κεφάλαια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η πληρωμή κουπονιού 84 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε επίσης να καταβληθεί τη Δευτέρα σε ομόλογο κρατικού δολαρίου του 2042.

Η κίνηση είχε σκοπό να αναγκάσει τη Μόσχα να λάβει τη δύσκολη απόφαση για το εάν θα χρησιμοποιούσε δολάρια στα οποία έχει πρόσβαση για πληρωμές του χρέους της ή για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της πολεμικής της προσπάθειας, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ιστορική χρεοκοπία εάν επιλέξει να μην το κάνει.

«Η Ρωσία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εξάντλησης των εναπομεινάντων πολύτιμων αποθεμάτων σε δολάρια ή των νέων εσόδων που έρχονται ή της χρεοκοπίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Η JPMorgan Chase & Co, η οποία επεξεργαζόταν πληρωμές ως ανταποκρίτρια τράπεζα μέχρι στιγμής, σταμάτησε από το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις πληρωμές κουπονιών από τη Ρωσία, στέλνοντάς τις στον πράκτορα πληρωμών για να τις διανείμει σε κατόχους ομολόγων στο εξωτερικό.

Η χώρα έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πραγματοποιήσει την πληρωμή, είπε η πηγή.

ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Η Ρωσία έχει τα μέσα να πληρώσει από τα αποθέματα, καθώς οι κυρώσεις έχουν παγώσει περίπου το ήμισυ περίπου 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

Αλλά μια απόσυρση θα αυξήσει την πίεση, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη σχεδιάζουν νέες κυρώσεις αυτή την εβδομάδα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι η εισβολή ήταν παράνομη και αδικαιολόγητη. Οι εικόνες ενός ομαδικού τάφου και τα δεμένα πτώματα ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή τη Δευτέρα.

Η Ρωσία, η οποία έχει συνολικά 15 διεθνή ομόλογα σε κυκλοφορία με ονομαστική αξία περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατάφερε να αποφύγει την αθέτηση του διεθνούς χρέους της παρά τις άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις. Όμως το έργο γίνεται πιο δύσκολο. 

«Αυτό που βασικά δεσμεύουν να κάνουν είναι να πιέσουν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα στην πατρίδα» είπε ο David Wolber, δικηγόρος κυρώσεων στην Gibson Dunn στο Χονγκ Κονγκ.

«Αν πρέπει να το κάνουν αυτό, προφανώς αυτό αφαιρεί από την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί αυτά τα δολάρια για άλλες δραστηριότητες, στην ουσία για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο».

Μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στις ρωσικές απαιτήσεις να πληρωθούν ρούβλια για το φυσικό αέριο από τους ευρωπαίους πελάτες, πρόσθεσε.

Η Ρωσία επετράπη για τελευταία φορά να καταβάλει τοκομερίδιο 447 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογο κρατικού δολαρίου του 2030, που λήγει την περασμένη Πέμπτη, η οποία ήταν τουλάχιστον η πέμπτη τέτοια πληρωμή από την έναρξη του πολέμου.

Εάν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε από τις επερχόμενες πληρωμές ομολόγων εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων της ή πληρώσει σε ρούβλια όπου προσδιορίζονται δολάρια, ευρώ ή άλλο νόμισμα, θα συνιστά αθέτηση υποχρέωσης.

Αν και η Ρωσία δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού λόγω κυρώσεων, μια αθέτηση υποχρεώσεων θα της απαγόρευε την πρόσβαση σε αυτές τις αγορές έως ότου οι πιστωτές εξοφληθούν πλήρως και διευθετηθούν τυχόν νομικές υποθέσεις που προκύπτουν από την αθέτηση υποχρέωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια