GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θετική η έναρξη του τουρισμού – Ικανοποιητική η εικόνα για το Πάσχα

  Από το άλλο Σαββατοκύριακο, ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα ανοίξουν ενόψει του Πάσχα. Τα πρώτα μάλιστα δείγματα είναι ...

 


Από το άλλο Σαββατοκύριακο, ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα ανοίξουν ενόψει του Πάσχα. Τα πρώτα μάλιστα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά, με τις πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς να αγγίζουν ακόμη και το 100%.

Μάλιστα σημειώνεται ότι το Πάσχα σηματοδοτεί και το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου που το τυπικό του πράγματος είναι η 1η Μαΐου. Και αυτό διότι εκτός από το Πάσχα ακολουθεί ένα ακόμη 3ήμερο, της Πρωτομαγιάς, κάτι που αναμένεται να ζεστάνει για τα καλά την αγορά.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο τελευταίο διάστημα έχει ζεσταθεί η αγορά και στις μεγάλες πόλεις και στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που είχαν πραγματικά υποφέρει τα τελευταία χρόνια.

Καλή η εικόνα τον Απρίλιο

Να σημειωθεί ότι το πρώτο 2μηνο του έτους οι πληρότητες ήταν στο 25% με 30%, αλλά πλέον για τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό έχει υπερβεί σε κάποιες περιπτώσεις όπως, στην σε αυτή της Αθήνας, ακόμη και το 70% και κινείται κοντά στα επίπεδα που είχαν το 2019, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα υψηλότερα.

Σε συντριπτικό ποσοστό, αυτή η τουριστική κίνηση αφορά ξένους ταξιδιώτες που αξιοποιούν τις αργίες του καθολικού Πάσχα, αλλά ενισχύεται και από την σωρευμένη επιθυμία για ταξίδια έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών στις μετακινήσεις, αναφέρουν Έλληνες ξενοδόχοι.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από την ταξιδιωτική κίνηση στον αεροδρόμιο της Αθήνας για το πρώτο τρίμηνο. Η επιβατική κίνηση εξωτερικού έως και τα τέλη Μαρτίου έχει ανακάμψει στο 61% αυτής του 2019. Συγκεκριμένα, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν 1,8 εκατ. επισκέψεις εξωτερικού έναντι 338.000 το πρώτο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 428%.

Η συνολική κίνηση διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατ. επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού, ήταν δηλαδή αυξημένη κατά 316,7% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα και διαμορφώθηκε στο 64% αυτής του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 28,3%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 39,6%.

Όπως μάλιστα δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, «συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα, οι συνθήκες φέτος είναι πιο δύσκολες έναντι του 2021, ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής».

Πάντως ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ αποφεύγει να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις και αυτό διότι η πανδημία δίδαξε πως ο ανατροπές σε περιόδους κρίσεων, είναι ιδιαίτερα συχνές, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό. Βέβαια η παρούσα κρίση που είναι ένα μίγμα πολέμου και πληθωριστικών πιέσεων, έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς το γεγονός ότι η πανδημία και συνέπειές της είναι ακόμη εδώ και επηρεάζουν όλον τον πλανήτη.

Πηγή: imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια