GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την 4η δόση

Ποιους αφορά και πότε πρέπει να γίνεται Τις επόμενες ημέρες ο τελικός οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών

  • Ποιους αφορά και πότε πρέπει να γίνεται
  • Τις επόμενες ημέρες ο τελικός οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών

  Τους πρώτους εμβολιασμούς θυμίζει η διαδικασία για την 4η δόση που θα ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου στην χώρα μας, ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

  Όπως ανακοινώθηκε  από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους στην έκτακτη ενημέρωση που έγινε για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για την λεγόμενη και δεύτερη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες από 60 ετών και άνω.

  Θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία με πρώτους να παίρνουν σειρά στις 7 Απριλίου τους 80 ετών και άνω.

  Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 70 έως 79 ετών και ακολούθως η ομάδα 60 – 69 ετών.

  Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της χώρας μας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, προβλέπεται ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων 12-17 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.) με την τέταρτη δόση, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.


Η 4η δόση δεν είναι υποχρεωτική

  Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση δεν είναι υποχρεωτική αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών – ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

  Τόνισε, ότι το όφελος και αυτής της δόσης θα είναι μεγάλο καθώς έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την τρίτη δόση.

Πότε θα γίνεται

  Όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση, ενώ όσοι έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Τι αλλάζει για τις άλλες δόσεις των εμβολίων

  Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει σε μέρος τους γενικού πληθυσμού η 4η δόση

  Το σκεπτικό της επιτροπής είχε να κάνει με την μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων.

Ανακοινώσεις για την χαλάρωση των μέτρων ίσως και μέσα στην εβδομάδα

  Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε τελικά χθες αλλά δεν οριστικοποίησε τις αποφάσεις της για την χαλάρωση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδικός χάρτης ο οποίος θα αποφασιστεί με ημερομηνίες για την άρση των περιορισμών θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

  Θα προηγηθούν επαφές με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Τουρισμού. Όπως όλα δείχνουν, η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά αν όλα πάνε καλά με τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια