GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι δείχνουν τα πρώτα εκκα.θαριστικά

Χωρίς φόρο 7 στις 10 δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί Ποιοι σπεύδουν να υποβάλουν δήλωση Πόσοι πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2021

  • Χωρίς φόρο 7 στις 10 δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί
  • Ποιοι σπεύδουν να υποβάλουν δήλωση
  • Πόσοι πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2021

  Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 30 Μαρτίου που η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί περίπου 100.000 δηλώσεις.

  Από τους πρώτους φορολογούμενους που έσπευσαν να υποβάλουν δήλωση είναι όσοι περιμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου, όσοι γνωρίζουν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο και όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και ενοικιάζουν κατοικία. Ειδικά για τους γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο η υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα ανοίξει το δρόμο για επιδότηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Με τις κινήσεις αυτές οι φοιτητές με κατανάλωση ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες το μήνα θα λάβουν επιδότηση 42 ευρώ για τον Ιανουάριο, 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο και 39 ευρώ για τον Μάρτιο, δηλαδή συνολικά 120 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους και βέβαια θα επιδοτούνται και τους επόμενους μήνες με βάση τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Οι αναδρομικές εκπτώσεις θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος.

  Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα έξι στις δέκα είναι μηδενικές, σχεδόν μια στις έξι είναι πιστωτική, δηλαδή ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου και μια στις τέσσερις είναι χρεωστική με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021.


Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

  Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα (για κάθε σύζυγο εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα), σύμφωνα με τα οποία:

• Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.

• Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

• Συνολικά το 75,33% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.

• Το 24,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.

  Σημειώνεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια