GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σαν σήμερα: Η Ελλάδα μπαίνει στα μνημόνια-12 χρόνια από το διάγγελμα του Καστελόριζου

  Στις 23 Απριλίου του 2010, πριν από 12 χρόνια, ο τότε Έλληνες πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή...

 


Στις 23 Απριλίου του 2010, πριν από 12 χρόνια, ο τότε Έλληνες πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια και στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου επέφερε μείωση των μισθών και των συντάξεων, «λουκέτο» σε επιχειρήσεις , εκτόξευση της ανεργίες, ενώ οδήγησε σε αύξηση των αστέγων και σε απόσυρση από τις τράπεζες μεγάλων χρηματικών ποσών.

Παράλληλα, το κόστος ζωής αυξήθηκε, λόγω μιας σειράς φόρων σε καύσιμα, ποτά, αναψυκτικά, τσιγάρα, προϊόντα καταστημάτων εστίασης, ενώ το προσωπικό εισόδημα έχει υποχωρήσει, την ίδια ώρα που οι πολίτες έχουν κληθεί πολλές φορές να πληρώσουν έκτακτες εισφορές.

Έτσι υποδέχθηκε το πρώτο Μνημόνιο ο Τύπος

Στις 24 Απριλίου, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου, οι εφημερίδες έγραφαν στα πρωτοσέλιδά τους τα εξής:

ΤΑ ΝΕΑ: «Ελλήνων Οδύσσεια. Ο κύβος ερρίφθη – πάμε «τρόικα». Τρία (τουλάχιστον) χρόνια σκληρής λιτότητας»

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Θρίλερ διαρκείας! Αβεβαιότητα παρά την προσφυγή. Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Προσφυγή άνευ όρων. Πάμε στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ κι όποιος αντέξει»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αναγκαστική προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης – Υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ για 5 έτη – Στρος – Καν: Είμαστε έτοιμοι»

ΕΘΝΟΣ: «Καταφύγιο στον μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ. Αιφνιδιασμός Γιώργου από το Καστελόριζο»

Η ΑΥΓΗ: «Να μιλήσει ο λαός. Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ πυροδότησε από το Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Οδηγούν το λαό σε όλεθρο και θυσίες χωρίς τέλος. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Παράδοση άνευ όρων Γιώργου στο ΔΝΤ. Ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν διαπραγματευθεί τους όρους»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Παραδιδόμαστε και επίσημα στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Εξέπεμψε SOS από το Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Πάτησε τη σκανδάλη. Πήγε στο… Καστελόριζο ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την προσφυγή στο «σχέδιο στήριξης»

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Παράδοση άνευ όρων στο ΔΝΤ και στο βάθος χρεωκοπία. Έρχεται πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ο μεγάλος φόβος. Τρομοκρατημένοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετά την προσφυγή σε ΔΝΤ-ΕΕ»

«Η Ελλάδα αποπλήρωσε τις οφειλές της στο ΔΝΤ»

«Κλείνει, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη», δήλωσε πριν λίγες ημέρες με αφορμή την εκταμίευση του ποσού προς το ΔΝΤ ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εκ των υστέρων στο πρόγραμμα νέου δανεισμού που έχει εκπονήσει το Ταμείο για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2012, αλλά η Ελλάδα απείχε λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τώρα, θα πληρώσει τη συμμετοχή της, ύψους περίπου 1 δις ευρώ, με δάνειο που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια