GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους

  Το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ο...

 


Το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκδικάστηκαν οι αιτήσεις για την ακύρωση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

  Ανάμεσα σε αυτούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι δικαστικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δικηγόροι, ένας γιατρός κι ένας ιερέας, πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι όλοι άνω των 60 ετών.

  Από την πλευρά του Δημοσίου ζητήθηκε την αναβολή της συζήτησης, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Τελικά, η συζήτηση προχώρησε χωρίς τη φυσική παράσταση των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν το Δημόσιο, το οποίο, να σημειωθεί, δεν είχε αποστείλει ούτε τα σχετικά έγγραφα που είχαν ζητηθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

  Οι συνήγοροι των προσφευγόντων αφού άσκησαν έντονη κριτική στη στάση του δημοσίου, χαρακτηρίζοντάς την προσβλητική για το ΣτΕ, τόνισαν πως το εν λόγω πρόστιμο είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ). Υποστήριξαν επίσης πως αποτελεί «ωμό και ανήθικο εκβιασμό» θέτοντας το δίλημμα στους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών «εμβόλιο ή μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται σε συνταξιούχους των 300 ευρώ.

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους

  Υπενθυμίζεται πάντως πως την αναστολή του μέτρου του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ, από το καλοκαίρι, έχει προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια