GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παναγιώτης Αμβροσιάδης Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παιδείας & Πολιτισμού: NOW «stop bullying»

    Επιστολή με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα

  


Επιστολή με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο (school bullying). Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Αιτίες του φαινομένου αποτελούν η έλλειψη σεβασμού, κατανόησης και η μη αποδοχή της διαφορετικότητας ή κάποιας αδυναμίας- μειονεξίας του άλλου και οι διάφορες μορφές ρατσισμού που επικρατούν ακόμα σε μεγάλο ποσοστό στην κοινωνία και περνούν δυστυχώς από τους ενήλικες στα παιδιά και τους νέους.

Αυτός ο ρατσισμός μπορεί να αφορά πάρα πολλές διαστάσεις, όπως την κοινωνική τάξη, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εμφάνιση, τη συμπεριφορά, τη γλώσσα του σώματος, την προσωπικότητα, τη φήμη, την καταγωγή, τη δύναμη, το μέγεθος ή τις ικανότητες. Η ενδοσχολική βία είναι ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον θύτη και το θύμα, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην επικοινωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην μετέπειτα ομαλή ενσωμάτωση στην κοινωνία. Τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για την έκβαση του φαινομένου. Στην Ελλάδα τουλάχιστον 1 στα 10 παιδιά υφίστανται εκφοβισμό, ποσοστό όμως που αυξάνεται συνεχώς. Σε μία έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας το 89% των ερωτηθέντων μαθητών απάντησε ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες περιστατικών bullying.

Ο γονιός οφείλει: Να συζητά με το παιδί του για τα δικαιώματά του, και τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο. Να ενημερώνεται από του εκπαιδευτικούς για τη συμπεριφορά του παιδιού του εντός του σχολείου. NOW «stop bullying»

  • Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παιδείας & Πολιτισμού Ξάνθης
  • Παναγιώτης Αμβροσιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια