GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Ανταρκτική «φλέγεται»-Νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασιών

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι λιώνει με μεγάλη ταχύτητα παγετώνας στο πιο κρύο μέρος της γης, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων σε ερευνη...


Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι λιώνει με μεγάλη ταχύτητα παγετώνας στο πιο κρύο μέρος της γης, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων σε ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική.

Στους μείον 11,3 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 11,5 βαθμοί κελσίου) «σκαρφάλωσε» η θερμοκρασία, στις 18 Μαρτίου, στην γαλλοϊταλική ερευνητική βάση Concordia, που βρίσκεται στην κορυφή Dome C στο οροπέδιο της Ανταρκτικής.

Η κανονική για την περιοχή θερμοκρασία είναι περίπου μείον 56 Φαρενάιτ (μείον 49 βαθμοί Κελσίου), κάτι που σημαίνει ότι η καταγραφή της 18ης Μαρτίου ήταν περίπου μείον 70 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 38 βαθμοί Κελσίου) θερμότερη από τη μέση ετήσια θερμοκρασία στο μέρος αυτό.

Μάλιστα, εάν ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός καταγράψει πραγματικά αυτή τη συγκεκριμένη μέτρηση, πιθανότατα θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες σύμφωνα με το CNN.

«Φαίνεται ότι έχει θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη υπέρβαση θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό … που έχει μετρηθεί ποτέ σε καθιερωμένο μετεωρολογικό σταθμό», έγραψε στο Twitter ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth.

Ο Randall Cerveny, καθηγητής γεωγραφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και υπεύθυνος για τις αναφορές των ακραίων ρεκόρ θερμοκρασιών στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είπε στο CNN ότι αυτό το ρεκόρ, πόσο ψηλότερα ή χαμηλότερα δηλαδή από το συνηθισμένο είναι η θερμοκρασία, είναι κάτι που ο οργανισμός δεν το μετράει συνήθως.

Γι΄ αυτό υπάρχει η εικασία πως αν γινόταν ετήσια μια τέτοια μέτρηση, τότε μπορεί να κατανοούσαμε περισσότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Όλα όσα έχω δει προσωπικά σχετικά με τις μετρήσεις στον Concordia, υποδεικνύουν ότι είναι μια ακριβής παρατήρηση», εξηγεί ο Cerveny γι΄ αυτή τη θερμοκρασία που στα μέρη της Ανταρκτικής θεωρείται καύσωνας.

Για να εξηγήσει καλύτερα την απόσταση, ο Cerveny λέει πως είναι σαν να είχε η Ουάσινγκτον 55 βαθμούς Κελσίου αντί για 16 που έχει τέτοια εποχή.

Η θερμοκρασία στον Concordia δεν ήταν ρεκόρ Μαρτίου μόνο, αλλά ρεκόρ όλων των ετών καταγραφής, σύμφωνα με τον Etienne Kapikian, μετεωρολόγο στο Meteo-France.

Και δεν ήταν το μόνο μέρος με θερμοκρασία ρεκόρ.

Το ίδιο συνέβη και στο Βοστόκ, στη ρωσική ερευνητική βάση, που έχει τη φήμη των πιο χαμηλών θερμοκρασιών στον κόσμο.

Τον Μάρτιο η θερμοκρασία εκεί ήταν κατά 17 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη άνοδος ήταν μόλις 3 βαθμούς πιο πάνω.

Η μέτρηση στον Concordia έχει ξεκινήσει πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και η φετινή θερμοκρασία είναι «ανήκουστη στην ιστορία της κλιματολογίας», λέει η ανάλυση του Meteo-France.

«Αναμφίβολα μια πολύ ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη αλληλουχία γεγονότων προκάλεσε αυτό το συμβάν», αναφέρει ο Cerveny.

Πάνω από την Ανατολική Ανταρκτική εμφανίστηκε ένα ατμοσφαιρικό ρεύμα με υγρασία, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταιγίδες οι οποίες στέλνουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας από τον ωκεανό στη στεριά.

Παράλληλα, υπήρξε μια εισβολή θερμού αέρα, πολύ σπάνια για αυτή την εποχή, στην ανταρκτική επικράτεια, με αποτέλεσμα η υγρασία να εγκλωβίσει τον ζεστό αέρα και να ανεβάσει τις θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον ερευνητική του British Antarctic Survey «το δίκτυο παρατήρησης του κλίματος στην Ανταρκτική είναι αρκετά αραιό και δεν υπήρχε πριν από τα μέσα του ’50».

Δεν υπάρχουν σχόλια