GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΠΟΥ: Άγχος και κατάθλιψη οι κύριες επιπτώσεις της πανδημίας-Νέοι και γυναίκες οι πιο ευάλωτοι

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων αναφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας λόγο για περιστατικά ...


Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων αναφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας λόγο για περιστατικά άγχους και κατάθλιψης

Μάλιστα, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η ραγδαία αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης, που σχετίζονται με τοκ κορωνοϊό, προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική απομόνωση, με τους νέους και τις γυναίκες να είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την πρώτη χρονιά της πανδημίας τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης κατέγραψαν παγκοσμίως αύξηση κατά 25%, με το 90% των χωρών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, να συμπεριλαμβάνουν την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το άγχος περιόρισε τη δυνατότητα του κόσμου να εργαστεί, να ζητήσει βοήθεια από αγαπημένα πρόσωπα και να συμμετέχει στις συνήθεις δραστηριότητές του, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, η εξάντληση οδήγησε υγειονομικούς σε αυτοκτονικές σκέψεις.

«Οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα σχετικά με τον αντίκτυπο της Covid-19 στην ψυχική υγεία του κόσμου είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, συμπληρώνοντας το εξής:

«Αυτό είναι κάλεσμα αφύπνισης για όλες τις χώρες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική υγεία και να κάνουν περισσότερα για την ψυχολογική υποστήριξη των πληθυσμών τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι νέοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοκτονικές τάσεις ή να προσπαθήσουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, ενώ, παράλληλα, οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

Παράλληλα, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρκίνος, καρδιοπάθειες, άσθμα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, όταν μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Εξαρτησιογόνων Ουσιών του ΠΟΥ, Ντεβόρα Κέστελ, τόνισε πως οι χώρες πρέπει να αναλάβουν επειγόντως δράση για να διασφαλίσουν τη στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια