GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σιδηροδρομική Εγνατία: Πράσινο φως για την περιβαλλοντική μελέτη Θεσσαλονίκη-Καβάλα

  Ακόμα ένα βήμα μπρος έκανε το έργο για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

 


Ακόμα ένα βήμα μπρος έκανε το έργο για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το τμήμα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Νέα Καρβάλη.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα της νέας γραμμής που βρίσκεται υπό δημοπράτηση από την ΕΡΓΟΣΕ και οι μελέτες διεξήχθησαν από τον ΟΣΕ.

Το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης– Νέας Καρβάλης θα ενισχύσει κατά μείζονα τρόπο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας και θα συμβάλλει στην αύξηση της διαμετακόμισης μέσω σιδηροδρόμου, η οποία αποτελεί ευνοϊκότερο περιβαλλοντικά τρόπο μεταφοράς έναντι της οδικής.

Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει την προμελέτη της νέας χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 174 km περίπου και εύρους περί τα 7,5 m για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Νέα Καρβάλη, καθώς και των απαραίτητων τεχνικών έργων (υδραυλικών, γεωλογικών, οδικών κ.λπ.), την αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύο και τη χωροθέτηση σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων.

Στοιχεία του έργου

Το έργο διέρχεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Βόλβης, Κιλκίς, Αμφίπολης και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Παγγαίου και Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η σκοπιμότητα του έργου έγκειται στη σημαντική μείωση του συνολικού μήκους και χρόνου μετακίνησης στο δυτικό τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Τοξότες – Αλεξανδρούπολη και επομένως στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της σιδηροδρομικής μεταφοράς, ιδίως εμπορευματικού τύπου, που περιβαλλοντικά είναι σαφώς προτιμότερη. Επιπλέον επιτυγχάνεται η σιδηροδρομική σύνδεση του Εμπορικού Λιμένα Καβάλας (Νέα Καρβάλη), η ανάπτυξη συνδυασμένων εμπορικών μεταφορών, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με Βουλγαρία και Τουρκία και η εξασφάλιση διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Η αρνητική για το έργο γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής τέθηκε υπόψη του ΚΕΣΠΑ, το οποίο γνωμοδότησε ομοφώνως υπέρ του έργου. Επιπλέον, στην παρούσα απόφαση εντάσσονται μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα προστατευόμενα οικολογικά στοιχεία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στις λίμνες Κορώνειας και Βόλβης.

Ποια είναι η γραμμή

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη είναι τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Μέσω της νέας μονής γραμμής εκτιμάται ότι ο χρόνος διαδρομής θα μειωθεί κατά περίπου 3 ώρες. Έχει μήκος 206 χιλιόμετρα, και θα διαθέτει κλάδους προς τον εμπορικό λιμένα Καβάλας στη Νέα Καρβάλη, προς τη ΒΙΠΕ Καβάλας, τις εγκαταστάσεις Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και προς τον Εμπορευματικό Σταθμό Διαλογής.

Ξεκινά από την έξοδο του Σιδηροδρομικού σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας και ολοκληρώνεται στην περιοχή Τοξότες Ξάνθης όπου και προβλέπεται να συνδεθεί με την υφιστάμενη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

Αναφορικά με το τμήμα Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης μήκους περίπου 37 χιλιομέτρων είναι ολοκληρωμένο το σύνολο των οριστικών μελετών. Η νέα γραμμή θα είναι ηλεκτροκινούμενη και θα διαθέτει σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση.

Αυτή την εποχή ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει από την ΕΡΓΟΣΕ με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην οποία προσήλθαν τα σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM. Μετά την ολοκλήρωση εξέτασης των φακέλων η ΕΡΓΟΣΕ θα κάνει γνωστό ποιοι θα περάσουν στη Β`φαση του διαγωνισμού που αφορά τον διάλογο που θα καθοριστεί το ακριβές τεχνικό αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια