GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ακρίβεια… Η νέα «πανδημία»

 Νίκος Τσάβας: «Η ακρίβεια φέρνει φτώχεια και πτώση της κατανάλωσης. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για αγορές»

  •  Νίκος Τσάβας:
  • «Η ακρίβεια φέρνει φτώχεια και πτώση της κατανάλωσης. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για αγορές»


Η «πανδημία» της ακρίβειας επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική συμπεριφορά, τονίζει ο Ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Νίκος Τσάβας.

  Όπως, με πολύ γλαφυρό τρόπο, περιγράφει, η τοπική αγορά καταγράφει νέα σημαντική εξασθένηση, δείγμα της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατεί.

  «Ο καταναλωτής έχει αλλάξει εντελώς συμπεριφορά. Πλέον, δεν δελεάζεται εύκολα από τις καλές τιμές που διατηρούν πολλά καταστήματα στην προσπάθειά τους να ρευστοποιήσουν το εμπόρευμά τους. Για να πάρει ένα παντελόνι, θα πρέπει να το έχει πραγματικά ανάγκη. Ο κλάδος της ένδυσης δέχεται τεράστιο πλήγμα, καθώς έχει υποχωρήσει σημαντικά η ζήτηση. Η ακρίβεια φέρνει φτώχεια και πτώση της κατανάλωσης. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για αγορές…» υπογραμμίζει, με έμφαση, ο ίδιος.

  Ενώ, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, η ακρίβεια στρέφει τους καταναλωτές σε προσφορές και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

  Αναλυτικότερα, νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια, απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας, «βλέπουν» οι Έλληνες καταναλωτές με την κατάσταση στην αγορά να επιδεινώνεται, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, πιέζουν περαιτέρω το «καλάθι της νοικοκυράς». Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν ριζικά, οι προσφορές βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο, ενώ η παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διευρύνεται συνεχώς.

Είδη πρώτης ανάγκης στα εβδομαδιαία ψώνια του σούπερ μάρκετ

  Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εβδομαδιαίου προϋπολογισμού σε σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές το ξοδεύουν στα γαλακτοκομικά είδη – τυρί, γάλα, γιαούρτι κ.λπ.- (34%) ενώ ακολουθούν το κρέας/ψάρι (20%) και τα προϊόντα καθαριότητας – απορρυπαντικά σπιτιού/πλυντηρίου- (14%).

  Συνεχίζουν κατά φθίνουσα σειρά τα φρέσκα/συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά (10%), τα σνακ (6%), τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα προϊόντα κάβας με ποσοστό 4% αντίστοιχα, τα βρεφικά (3%), τα είδη προσωπικής περιποίησης (3%) και τα είδη κατοικιδίων (2%). Οι ηλικίες 56+ δίνουν τα περισσότερα χρήματά τους σε καθαριστικά σπιτιού και έπειτα σε κρέας ή ψάρι και μετά σε γαλακτοκομικά είδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια