GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΟΑΕΔ: Έρχεται ποινολόγιο για τους ανέργους

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΟΑΕΔ με σκοπό την “εκκαθάριση” του μητρώου. Η καινοτομία που βρίσκεται στα σκαριά από την Διοίκηση είναι η εφα...


Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΟΑΕΔ με σκοπό την “εκκαθάριση” του μητρώου. Η καινοτομία που βρίσκεται στα σκαριά από την Διοίκηση είναι η εφαρμογή του ποινολογίου, προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν άνεργοι “αδιευκρίνιστης προέλευσης”.

  Η καινοτομία αυτή θα ενσωματωθεί μέσα στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας για τον ΟΑΕΔ. Σε αυτό το νέο «μοντέλο» στήριξης των ανέργων, ξεχωριστή θέση θα έχει η κατάρτιση.

Πως θα λειτουργεί

  Ουσιαστικά, θα υπάρχουν ποινές που θα φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση ορισμένων παροχών του Οργανισμού προς τους ανέργους (πχ επιδόματα, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης στα ΜΜΜ), αν οι τελευταίοι δεν ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες εύρεσης εργασίας.

  Με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, οι άνεργοι θα υποχρεώνονται να περνούν από διαδικασίες κατάρτισης. Σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν κάτι τέτοιο, τότε θα ενεργοποιείται το ποινολόγιο, που πρόκειται να θεσμοθετηθεί.

  Ανάλογη διαδικασία «ποινών» θα υπάρχει και στο ενδεχόμενο που προταθούν στον άνεργο συγκεκριμένες λύσεις για την εύρεση εργασίας και εκείνος αρνηθεί. Επίσης, ποινές θα περιμένουν όσους θα διαπιστώνεται ότι βάσει συνολικού ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού.

Ποιους θα αφορά

  Η ρύθμιση αυτή που θα γίνει νόμος του κράτους θα αφορά κυρίως τους μακροχρόνια ανέργους. Ο λόγος είναι ότι σε αυτήν την κατηγορία έχουν εντοπιστεί ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που δηλώνουν χωρίς εργασία, αλλά την ίδια στιγμή το εισόδημά τους είναι υπέρογκο!

  Για παράδειγμα, βρέθηκε ζευγάρι που έχει πάνω από 10 χρόνια στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά μόνο πέρυσι, είχε δηλώσει εισόδημα στα επίπεδα των… 130.000 ευρώ! Υπολογίζεται ότι στο σύνολο των 520.000 εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων, περίπου 30.000 είναι εκείνοι που πρέπει να διαγραφούν.

  Βέβαια, οι άνεργοι που βρίσκονται χωρίς δουλειά πάνω από ένα έτος, δεν έχουν σημαντικές παροχές για να καρπωθούν. Ακόμα και αυτό το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, χορηγείται με όριο εισοδήματος τα 10.000 ευρώ.

  Όμως, ακόμα και έτσι, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία «εκκαθάρισης» του μητρώου, ώστε να παρουσιάζεται όσο γίνεται πιο ακριβής εικόνα, για την ανεργία στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια