GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Απεφάνθη το δικαστήριο της Χάγης: “Αδικαιολόγητη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης (ΟΗΕ) διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της, λέγοντας ότι δεν είχε δει κανένα στοιχείο που να υποστ...


Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης (ΟΗΕ) διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της, λέγοντας ότι δεν είχε δει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, ότι η Ουκρανία διαπράττει γενοκτονία κατά των ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας.

Όπως μετέδωσε ο Guardian, το δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους 13 έναντι δύο κατά για μια προσωρινή διαταγή ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας». Μόνο οι Ρώσοι και Κινέζοι δικαστές στο δικαστήριο καταψήφισαν τη διάταξη.

Το διάταγμα ήταν ως απάντηση σε μια ουκρανική προσφυγή στο δικαστήριο στις 26 Φεβρουαρίου, που ζητούσε επείγουσα απόφαση σχετικά με τους ρωσικούς μη υποστηριζόμενους ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διέπρατταν γενοκτονία σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία θύλακες στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ, περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, ως δικαιολογία για η επίθεση.

Η Ρωσία δεν παρέστη στην αρχική ακρόαση για την υπόθεση, ούτε οι δικηγόροι της παρέστησαν για να ακούσουν τη σημερινή απόφαση. Αντίθετα, έστειλαν επιστολή στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι το ICJ δεν είχε δικαιοδοσία για την υπόθεση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Joan Donoghue, απέρριψε το επιχείρημα της Ρωσίας, επισημαίνοντας τις συχνές περιπτώσεις που ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η υποτιθέμενη γενοκτονία ήταν ο λόγος της επίθεσης.

Η απόφαση είναι απίθανο να επηρεάσει τις επιλογές του Πούτιν, αλλά παρέχει μια έγκυρη διάψευση του πρόσχημά του για την έναρξη του πολέμου.

Ζελένσκι: Η χώρα μας νίκησε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ανάρτηση στο Twitter πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης o πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα από το οποίο ανέφερε πως η Ουκρανία πέτυχε μια μεγάλη νίκη έναντι της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή και πως η εντολή είναι δεσμευτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Η αγνόηση της διαταγής θα απομονώσει τη Ρωσία ακόμα περισσότερο», έγραψε.


πηγη: dikastiko.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια