GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για επιδείνωση

Για επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία προειδοποιεί το NATO, την ώρα που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνε...


Για επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία προειδοποιεί το NATO, την ώρα που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει πως δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία με το Κίεβο για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Μιλώντας από τα κεντρικά του NATO στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε πως «οι επόμενες μέρες στην Ουκρανία αναμένεται να είναι χειρότερες».

Μιλώντας για το εάν η Συμμαχία θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ο Νορβηγός αξιωματούχος ανέφερε «οι Σύμμαχοι έχουμε συμφωνήσει πως δεν θα πρέπει να στείλουμε αεροπλάνο ή στρατιώτες του NATO εντός της ουκρανικής επικρατείας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων που είχαν χθες εκπρόσωποι από τη Μόσχα και το Κίεβο, λέγοντας πως οι συζητήσεις είναι θετικές αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της ένταξης.

  • «Η μπάλα βρίσκεται στο “γήπεδο” της Ουκρανίας» σημείωσε ο Πεσκόφ.
  • Σε ρωσικά χέρια η νότια Ουκρανία

Σήμερα τα στρατεύματα του Πούτιν μπήκαν για πρώτη φορά στην πόλη-λιμάνι του Μικολάιφ, «κλειδί» πριν από την Οδησσό για τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε σημεία της πόλης του περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων. «Ας μη χάσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε. Ο ίδιος σε αναρτήσεις του στο Facebook ενημερώνει για τη πορεία των ρωσικών στρατευμάτων. «Γίνεται αγώνας προς την κατεύθυνση του Oktyabrsky, θα αντισταθούμε τώρα. Ένα ολόκληρο μαχητικό σώμα διαλύθηκε στην οδό Pribuzhsky. Οι δυνάμεις αρχίζουν επίσης να μετακινούνται από την Μπαστάνκα».

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πάντως ότι η προέλαση των Ρώσων στο Μικολάιφ έχει σταματήσει. Το Μικολάιφ απέχει περίπου μία ώρα οδικώς από τη Χερσώνα στη νότια ακτή της Ουκρανίας, την πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Επόμενος στόχος η Οδησσός

Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι όπως φαίνεται να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία. «Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε ο κ. Τρουχάνοφ – άποψη την οποία συμμερίζονται και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

H Μαριούπολη παρά τη συνεχή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας – αν και το νερό και το ρεύμα έχουν διακοπεί και οι γραμμές μεταφοράς έχουν αποκλειστεί.

Screenshot 2022 03 04 at 15 28 25 oukrania notos eisvoli rwsia jpeg webp WEBP Image 1290 645 pixels

Νεκρός από ουκρανικά πυρά ελεύθερου σκοπευτή, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός

Όπως αναφέρει ο Independent ο υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός, Αντρέι Σουχοβέτσκι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις μάχες στις μάχες στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ. Μάλιστα ο Independent αναφέρει πως η απώλεια αυτή ήταν πλήγμα για τον Ρώσο ηγέτη.

Συγκκριμένα, ο υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, επικεφαλής της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας και υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, και πρόκειται για το πλέον υψηλόβαθμο ρωσικό στέλεχος του Στρατού της Ρωσίας που έχει χάσει τη ζωή του κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε πως ο Σουχοβέτσκι έπεσε νεκρός από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, ενώ ο Πούτιν επιβεβαίωσε σε διάγγελμά τους επιβεβαίωσε ότι ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Το θάνατό του επιβεβαίωσε και μια τοπική οργάνωση αξιωματικών στην περιοχή Krasnodar στη νότια Ρωσία.

Η ρωσική εφημερίδα Pravda, η οποία έκανε αναφορά στον θάνατό του, έγραψε πως ο Σουχοβέτσκι αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Αερομεταφερόμενων του Ryazan το 1995, έχοντας ξεκινήσει ως διοικητής διμοιρίας πριν ανέλθει σε αρχηγό του επιτελείου της αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Ο 47χρονος Σουχοβέτσκι είχε ανέβει σταθερά στις στρατιωτικές βαθμίδες και κατείχε επί σειρά ετών ηγετικές θέσεις, ενώ συμμετείχε στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία.

Σε ρωσικά χέρια και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Νωρίτερα σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

“Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων”, ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Πηγή:businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια