GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



8 Μάρτη 2022: Η Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας είναι μέρα αγώνα!

Η φετινή 8η Μάρτη   μας βρίσκει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας πιέζει αφόρητα τις ζωές των λαϊκών στρωμάτ...



Η φετινή 8η Μάρτη μας βρίσκει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας πιέζει αφόρητα τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των πιο καταπιεσμένων και ευάλωτων, όπως είναι οι γυναίκες, οι μετανάστριες- προσφύγισσες, οι μειονότητες. Η εξέγερση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857 σήμερα αποκτάει νέο νόημα.

Η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα εργατικά δικαιώματα, οι απολύσεις, η ακρίβεια κ.α. έφεραν τις γυναίκες σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα. Το χάσμα μεταξύ των φύλων στις αμοιβές, και το ποσοστό στη μερική απασχόληση αυξάνεται, ενώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εργασίας των γυναικών με μικρά παιδιά.

Παράλληλα, μια σημαντική αντεργατική τομή που συντελέστηκε ήταν εκείνη του νόμου Χατζηδάκη, το οποίο ήρθε επί της ουσίας να καταργήσει το 8ωρο, αλλά και το συνδικαλισμό στους χώρους εργασίας. Η ελαστικοποίηση και η υπερεργασία, σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας (τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους), φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες.

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες μόνο για το 2021 έφτασαν τις 30. Η ψήφιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου (νόμος Τσιάρα-ΝΔ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια) εγκλωβίζει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις πιο φτωχές, σε κακοποιητικούς γάμους.

Η φετινή 8η Μάρτη είναι και μέρα πάλης για την ειρήνη των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας. Η αλληλεγγύη μας και το βλέμμα μας στρέφονται στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις μητέρες και τα παιδιά, θύματα ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος.

Καλούμε όλες και όλους, σε μια απεργιακή αγωνιστική 8η Μάρτη, για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, ενάντια στις διακρίσεις, την έμφυλη βία και αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις.

Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι δεμένος με την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας, για να χτίσουμε ένα κόσμο ισότητας, ελευθερίας και χειραφέτησης. Έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης.

  • Πλήρης ισότητα των γυναικών – Προστασία της μητρότητας
  • Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος! – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας

Όλοι και όλες συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, 12.00-15.00 (12.15-15.15) –

  • Συγκέντρωση στις 1 πλ. Κλαυθμώνος
  • Πρόταση Προοπτικής
  • Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια