GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τι να περιμένουμε το 2022 σε τιμές ακινήτων και ενοικίων στη Θράκη;

  Νέα εποχή στα ακίνητα ορμώμενη από τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και του νέου τρόπου ζωής μετά την πανδημία. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκ...

 


Νέα εποχή στα ακίνητα ορμώμενη από τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και του νέου τρόπου ζωής μετά την πανδημία. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι τιμές των ακινήτων για το 2021, εκτροχιάζοντας επενδυτικές σκέψεις υποψήφιων αγοραστών αλλά και τους προϋπολογισμούς όσων νοικοκυριών βρίσκονται σε ενοίκιο ή όσων υπολόγιζαν να προχωρήσουν σε μίσθωση κατοικίας.
Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό αυξάνει το οικοδομικό κόστος. Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία  από το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.

Παράγοντες που οδηγούν σε ράλι των τιμών αγοράς και μίσθωσης

Έναυσμα στο ράλι τιμών φαίνεται να είναι η συσσωρευμένη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, όπου αντιτίθεται στην έλλειψη νέων οικοδομών την τελευταία δεκαετία. Όπως δείχνουν αναλυτές και εκτιμήσεις της αγοράς, οι βασικότεροι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις τιμές αγοράς και μίσθωσης είναι η πανδημία, το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και το ακριβό κόστος κατασκευής νέων οικοδομών. Η περίοδος της πανδημίας και τα συνεχή lockdown είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας. Η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα νοικοκυριά ανάγκασε ένα μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης να αδυνατεί να προχωρήσει σε αγορά κατοικίας και όλο και περισσότεροι να στρέφονται στην λύση του ενοικίου. Επιπλέον οι ραγδαίες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά που αγγίζουν ακόμη και το 20%-30% και αύξηση στις τιμές των οικοπέδων,  επηρεάζουν άμεσα τις ζητούμενες τιμές πώλησης.


Τι δείχνουν τα εγχώρια στατιστικά στοιχεία για τα ακίνητα

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μας το 2020 σημείωσε άνοδο 4,3% στις τιμές των ακινήτων, έναντι της αύξησης 7,2% που είχε το 2019. Η αγορά ακινήτων όμως όπως αποδείχθηκε, κατάφερε να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των τιμών ακινήτων σε όλη τη επικράτεια με ποσοστό 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση του 4ου τριμήνου του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώθηκε στα Γρεβενά με ποσοστό αύξησης 19,70%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Άρτα με 9,60%. Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, η χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέσο παρατηρείται στο Κιλκίς με 2,88€/τ.μ. και η υψηλότερη στη Χαλκιδική με 30€/τ.μ..


Τι ποσοστό άγγιξαν οι διαφορές τιμών στις πωλήσεις ακινήτων στη Θράκη

Η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων μέσα σε έναν χρόνο στη Θράκη ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αγγίζει το 5.45%. Ανάλογα με τον νομό παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότερη τοποθεσία, αν είναι κοντά σε ΜΜΜ, αν είναι ανακαινισμένο ή ακόμα και αν έχει αυτόνομη θέρμανση.

Γράφημα με τιμές ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Θράκη


Τι ποσοστό άγγιξαν οι διαφορές τιμών στα ενοίκια στη Θράκη

Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα οι τιμές μίσθωσης ακινήτων από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 μειώθηκαν κατά 5.75% στη Θράκη. Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται αναλυτικά οι διαφορές στις τιμές ενοικίων σε διάφορα προάστια και περιοχές.

Γράφημα με τιμές ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Θράκη


Η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων ανεβάζει τα κόστη κατασκευής

Πράσινη μετάβαση: Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι από το 2023 και μετά θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση σε εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, προαναγγέλλει μια σειρά μεταβολών που έρχονται στην κτηματαγορά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σωτηρία της βιοποικιλότητας με ορίζοντα το 2030 στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα οικοδομήματα κατά 60%. Η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων όπως είναι φυσικό, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος κατασκευής και τα οικοδομικά υλικά ενώ παράλληλα υπάρχει η ανησυχία από τους πολίτες για τις μεταπωλήσεις και ενοικιάσεις όσων ακινήτων δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ.


*Μεθοδολογία έρευνας

 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από  το Pricefox την ελληνική startup που προσφέρει σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου. Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών ακινήτων (πώληση/ μίσθωση)  διαφόρων περιοχών στην Ελλάδα για την χρονική περίοδο από το 4ο τρίμηνο του 2020- 2021. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο αγγελιών ακινήτων Spitogato.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια