GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η διασύνδεση Taxisnet με Κτηματολόγιο φέρνει πρόστιμα στους…. “ξεχασιάρηδες”

  Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν όσοι έχουν… ξεχάσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους ή σκοπίμως παρουσιάζουν μικρότερη επιφάνεια από την π...

 


Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν όσοι έχουν… ξεχάσει να δηλώσουν τα ακίνητά τους ή σκοπίμως παρουσιάζουν μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική. Και αυτό γιατί με τη διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο, η οποία αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους, θα εντοπίζονται εύκολα όσοι έχουν δηλώσει διαφορετικά στοιχεία στην εφορία και στο Κτηματολόγιο και θα πληρώνουν φόρους και πρόστιμα.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, o φοροελεγχτικός μηχανισμός θα ελέγχει αν υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει ολόκληρα στην εφορία ή δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν, με στόχο την πληρωμή λιγότερων φόρων.

Η διασύνδεση των δύο υπηρεσιών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για το 2022 και η διαδικασία ολοκλήρωσης του εγχειρήματος προχωράει.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν όλα τα ακίνητα που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Στο επόμενο στάδιο θα προχωρούν στη διασταύρωση των στοιχείων του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9. Στόχος θα είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων ή να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τις οποίες αφήνουν απλήρωτες ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η διασταύρωση των ηλεκτρονικών αρχείων, το Taxisnet θα προχωράει αυτομάτως στον καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα ακίνητα που είτε δεν δηλωθεί καθόλου είτε δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν. Σε όσους εντοπιστούν να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ για όλα τα έτη στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Πάντως οι φορολογούμενοι έχουν την ευχέρεια να προβούν σε διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων τους, που έχουν δηλωθεί στο Ε9, αλλά χρειάζονται επικαιροποίηση με τη συνήθη διαδικασία.

Η διασύνδεση του Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο ήταν προαπαιτούμενο παλαιότερων αξιολογήσεων από τους θεσμούς και είχε δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, με την οποία καθορίζονταν ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων. Αφορά την παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια