GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η ιβουπροφαίνη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου κατά της COVID-19, όπως πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες

    Συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

 


 Συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Μελέτες δείχνουν ότι η ιβουπροφαίνη βοηθά στην ανακούφιση των ήπιων παρενεργειών του εμβολίου κατά της COVID -19 όπως πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες καθώς αποτελεί ένα απο τα κλασικότερα ίσως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, με τις παραπάνω ενδείξεις. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός, μάλιστα, με σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που  ανέβασε στην ιστοσελίδα του, συνιστά  για την αντιμετώπιση των συχνών, ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών  του εμβολίου κατά της COVID-19, συγκεκριμένα την ιβουπροφαίνη, την ασπιρίνη και τα αντισταμινικά. 

Oι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις όπως πεπτικό έλκος ή χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων και πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τη λήψη τους.  

Η νέα αυτή οδηγία  επιβεβαιώνει ότι η  Ιβουπροφαίνη:  

  • Μπορεί να δοθεί από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή τον φαρμακοποιό ως απλό αναλγητικό για την αντιμετώπιση των ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών  του εμβολίου κατά της COVID-19, με τη βεβαιότητα ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, με ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας.  
  • Μπορεί να γίνει και πάλι  φάρμακο πρώτης επιλογής όσον αφορά τη χρήση αναλγητικών πρώτης γραμμής. 
  • Οι υπάρχουσες μελέτες επίσης δεν δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ιβουπροφαίνης και αυξημένων ποσοστών θνησιμότητας ή αυξημένου κινδύνου για αναπνευστική υποστήριξη σε περίπτωση λοίμωξης από τον SARS‑CoV‑2,  ενώ  υποδεικνύουν  και  πιθανή θεραπευτική αξία. 

    Εκτός δε από τον έλεγχο των συμπτωμάτων της λοίμωξης, η αναστολή παραγωγής παραγόντων φλεγμονής, δύναται να βελτιώσει την έκβαση στην εξέλιξη της ίδιας της νόσου.

  •  Σύμφωνα με τον Δρ. Στάθη Σκληρό, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ και Δ/ντή του Κ.Υ. Νεμέας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προφύλαξης και τους  κανόνες υγιεινής για να προστατευτούμε από την COVID -19 ακόμη και αν έχουμε εμβολιαστεί:

    •            Φοράμε Μάσκα

    •            Πλένουμε τα χέρια μας

    •            Κρατάμε τις αποστάσεις

    •            Καλυπτόμαστε όταν φταρνιζόμαστε

    •            Αερίζουμε τους χώρους

    Το infographic με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αναρτημένο στο website της Ε.Ε.Ε.Ε.Π www.primarycare.gr

    Βιβλιογραφία:

    www.primarycare.gr

    https://www.who.int/images/default-source/health-topics/coronavirus/infographics/who_side-effects-posterjpg.jpg?sfvrsn=ab965c1f_8

Δεν υπάρχουν σχόλια