GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκία: Σε έκρηξη ο πληθωρισμός – Χρεώνουν μέχρι και τις.. θερμάστρες στα καφέ

  Τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει τους Τούρκους επιχειρηματίες στα όρια της απόγνωσης.

 


Τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει τους Τούρκους επιχειρηματίες στα όρια της απόγνωσης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, κάποιοι από τους επιχειρηματίες δηλώνουν πως θα αναγκαστούν να χρεώνουν μέχρι και τις θερμάστρες στα καφέ.

«Θα νιώθω άσχημα, ντρέπομαι που το λέω όμως από τους πελάτες μου θα αναγκαστώ να χρεώνω επιπλέον τους πελάτες μου όταν μου ζητούν να ανοίξω την ηλεκτρική θερμάστρα. Είμαι αναγκασμένος», αναφέρει ένας ιδιοκτήτης καφετέριας.

Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή των καυσίμων και του ρεύματος, δημιουργεί έντονα προβλήματα στους Τούρκους πολίτες, ενώ δεν δίνονται και επιδοτήσεις. «Τι θα γίνει με την ακρίβεια.. πού θα πάει αυτή η κατάσταση κύριε μου!», δηλώνει ένας απελπισμένος πολίτης.

Με επίσημο πληθωρισμό 48,7% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, το κόστος της καθημερινής ζωής δεν σταματά να ανεβαίνει στην Τουρκία και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού έχουν γίνει αφόρητες για τις μεσαίες τάξεις.

«Θερμαίνουμε μόνο το σαλόνι και την κουζίνα, το ελάχιστο δυνατό. Προσπαθούμε να ζεσταθούμε με κουβέρτες» αφηγείται η Ντοντού, νοικοκυρά που ζει με τον σύζυγό της με τη σύνταξη αυτού του τελευταίου, πρώην φύλακα εργοταξίου που παίρνει 2.400 τουρκικές λίρες το μήνα (περίπου 154 ευρώ).

Από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η μεγαλύτερη γι’ αυτούς είναι η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού που έγινε την 1η Ιανουαρίου και έφτασε από 52% μέχρι και 127% σύμφωνα με μια κλιμακωτή τιμολόγηση η οποία συνδέεται με την κατανάλωση.

Πολλοί Τούρκοι είδαν τους λογαριασμούς τους αερίου και ηλεκτρικού να διπλασιάζονται, ακόμη και να τριπλασιάζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το κόστος της ενέργειας έχει γίνει ένα επανερχόμενο θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα μεταξύ των εμπόρων οι οποίοι πληρώνουν αυξημένα τιμολόγια.

Ορισμένα μπαρ προσθέτουν πλέον το ποσό των 4 λιρών (25 λεπτά του ευρώ) στους πελάτες που κάθονται σε θερμαινόμενο υπαίθριο χώρο.

Έκοψαν το ρεύμα σε όποιον δεν μπορούσε να πληρώσει

Οι εταιρείες ηλεκτρικού έκοψαν το ρεύμα σε πολλούς κατοίκους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αναφέρει.

Ο θυμός αυξάνεται και αρχίζουν κινητοποιήσεις: από τη Μούγλα (δυτικά) μέχρι το Ντογκούμπεγιαζίτ (ανατολικά), ο τριπλασιασμός των λογαριασμών της ενέργειας προκάλεσε πολυάριθμες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον δύο είναι προγραμματισμένες γι’ αυτό το σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια