GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τούρκος δημοσιογράφος: «Η Τουρκία επιδιώκει να δικαιολογήσει εισβολή σε κάποιο ελληνικό νησί»

  Τις τελευταίες καταγγελίες της Τουρκίας για καταπάτηση συνθηκών και στρατικοποίηση των νησιών και νησίδων του Αιγαίου από πλευράς της Ελλά...

 


Τις τελευταίες καταγγελίες της Τουρκίας για καταπάτηση συνθηκών και στρατικοποίηση των νησιών και νησίδων του Αιγαίου από πλευράς της Ελλάδας σχολιάζει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο δημοσιογράφος, που είναι «κόκκινο» πανί για την κυβέρνηση Ερντογάν, παρουσιάζει όλα τα στάδια της προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει «κλίμα» διεθνώς, που θα της επιτρέψει να δικαιολογήσει μια επίθεση σε κάποιο ελληνικό νησί, το οποίο βρίσκεται κοντά στα τουρκικά παράλια.

«Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει κάποιες εργασίες στα Ηνωμένα Έθνη για να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», σημειώνει ο κ.Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, «η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας άλλαξε ταχύτητα με τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020».

«Η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί»

«Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους.

Ένας καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην τουρκική ενδοχώρα», σχολιάζει.

Παράλληλα ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι «μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για να υποστηρίξει μια τέτοια εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει, έχουν παρατηρηθεί σε πρόσφατες ανακοινώσεις και παρατηρήσεις τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και στην στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, στις 10 Φεβρουαρίου 2022, ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι αποκαλύπτουν την εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

«Σκόπιμα το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στην εγχώρια ατζέντα»

Όπως σχολίασε, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει κάποιες εργασίες στα Ηνωμένα Έθνη για να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου».

Παραθέτοντας απόσπασμα από την επιστολή του Φεριντούν Σινιρλίογλου, του μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο Τούρκος απεσταλμένος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Σε μια επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε μια πιο λεπτομερή αναφορά, με μια νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης. Έγραφε πως “Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεση της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές”.

Η Τουρκία ενισχύει την εκστρατεία για να δικαιολογήσει την εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους. Με επιστολή του προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες, αυθαίρετες. και κακόπιστες» ανέφερε.

Το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κρατήθηκε σκόπιμα στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών και να απειλούν να εισβάλουν σε αυτά», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

«Θέτει τις βάσεις για ένα πιθανό άνοιγμα τμημάτων της πόλης»

«Στη συνέντευξη του ο Τσαβούσογλου είπε: “Τι ήταν αυτό? Βλέπουν [οι Έλληνες] απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό την παραβίασαν [την διάταξη αποστρατικοποίησης]. Υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη [εξοπλισμός των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Οχι! Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτή την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά ;»

Η Nordic Monitor δημοσίευσε ένα άρθρο τον Ιανουάριο που δείχνει πώς οι φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας θα μπορούσαν να κολυμπήσουν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελόριζο (Meis στα τουρκικά) σε βίντεο που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας στο Twitter. Ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε επίσης δηλώσει ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο, εξηγώντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την κάλυψή τους για τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπογραμμίσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιστορίες τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό του βοηθό Φαχρεττίν Αλτούν.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας άλλαξε ταχύτητα με τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 με προεδρικό διάταγμα. Η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε μεταξύ των Συμμαχικών δυνάμεων και της Τουρκίας, η οποία χάραξε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Αγίας Σοφίας χτίστηκε αρχικά ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός πριν μετατραπεί σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της σημερινής Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο Πρόεδρος Ερντογάν στις 24 Ιουλίου παρευρέθηκε στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής σε μια επίσημη τελετή στην Αγία Σοφία, κορυφαίο επίτευγμά του μετά από 18 χρόνια στο τιμόνι της τουρκικής πολιτικής.

Τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξανανοίξει τα Βαρώσια στα βόρεια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου, μια παραλιακή πόλη που ήταν περιφραγμένη και εγκαταλειμμένη από το 1974 όταν παρενέβη ο τουρκικός στρατός. Η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Η κίνηση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Τουρκία προχώρησε στην εκπλήρωση της δημόσιας διακήρυξης της και άρχισε να θέτει τις βάσεις για ένα πιθανό άνοιγμα τμημάτων της πόλης.

Σύμφωνα με μια πηγή, ένα συγκρότημα που έπαιζε ηλεκτρονική μουσική στο πρώην ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι Σουμελά στην Τουρκία σχεδιάστηκε επίσης από τις τουρκικές αρχές για να δείξει στην Ελλάδα ότι θα παίξει ¨σκληρά¨. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από την Ελλάδα ως «προσβλητικό» και «βεβήλωση» του μνημείου, το οποίο είναι υποψήφιο για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Σουμελά χτίστηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας τον 4ο αιώνα και λειτουργεί ως μουσείο από την τουρκική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στον ιστότοπο απαιτεί την άδεια των τουρκικών αρχών», ανέφερε ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο Nordic Research and Monitoring δημοσιοποιεί έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια