GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παρέμβαση Α. Πάγου για την οπαδική βία: Ταυτοποιήστε δράστες, τρέξτε δικογραφίες, επιβάλετε αυστηρές ποινές

  Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και το στίγμα της οπαδικής βίας προκάλεσε τα αντανακλαστικά του Αρείου Πάγου.

 Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και το στίγμα της οπαδικής βίας προκάλεσε τα αντανακλαστικά του Αρείου Πάγου.

Με εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να είναι η δικονομική μεταχείριση των υπαιτίων και βάζει στο κάδρο των ερευνώμενων αδικημάτων ακόμα και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, όταν αυτά τελούνται από πολλούς δράστες.

Με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με "οπαδικά" κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη «δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας», ώστε να μη μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο αρχείο αγνώστων δραστών.


Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κοκκινάκης ζητεί από τους συναδέλφους του να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.


Ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια.

Για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών, ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Λέσχες φιλάθλων

Ειδική μνεία κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων», οι οποίες λειτουργούν παράνομα. Εφόσον λειτουργούν χωρίς την άδεια της αστυνομίας, επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο εισαγγελέας: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από "οπαδικά" κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί "ως φίλαθλοι" σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν "ορμητήρια" των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Έρευνα στην Αθήνα

Παράλληλη έρευνα με εκείνην της Θεσσαλονίκης με εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων στην Αθήνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του αθλητικού εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια