GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ακρίβεια: Αυξήθηκαν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά – Τα σενάρια για το ΦΠΑ στα τρόφιμα

 Μέτρα – ανάχωμα στο τσουνάμι της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση


 Μέτρα – ανάχωμα στο τσουνάμι της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση

  Φορολογικά αναχώματα στην ακρίβεια που καλπάζει όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει να νοικοκυριά που «γονατίζουν» από το κύμα ανατιμήσεων που «χτυπάει» την αγορά.

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αξιολογεί τα πάντα, και το ΦΠΑ, συνεκτικά και συλλογικά, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν υπάρχουν απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ωστόσο, προανήγγειλε την λήψη και άλλων μέτρων στήριξης λέγοντας χαρακτηριστικά «θα πάρουμε και άλλα μέτρα», αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν ξεκινήσει επαφές με τους δανειστές προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών.

  Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για την λήψη οριστικών αποφάσεων και θα περιμένουν πρώτα να δουν την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο. Για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί ανάλογος δημοσιονομικός χώρος.

  Στο μέτωπο της ακρίβειας, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η εικόνα προκαλεί έντονη ανησυχία. Όλα δείχνουν ότι με βάση τα στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, θα σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο κοντά στο 6% ίσως και περισσότερο.

  Αυτό που προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάσχεσης αυτού του κύματος, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, ενώ τελευταία παρατηρείται ράλι τιμών στα καύσιμα.

  Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώθηκε από την κακοκαιρία, που προκάλεσε καταστροφές στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά.

 «Καίει» τις τσέπες των καταναλωτών η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης

  Προχθές η τιμή του πετρελαίου Brent έκανε νέο ράλι ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήταν στα 91,2 δολάρια κάτι που είχε να συμβεί από το καλοκαίρι του 2014. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν προχθές στα 1,837 ευρώ το λίτρο, μόλις ένα χιλιοστό του ευρώ χαμηλότερα από απόλυτο το ρεκόρ που καταγράφηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2012, με πανελλαδική μέση τιμή 1,838. Η τιμή του diesel κίνησης ήταν στα 1,578 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 1,237 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια