GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης από τον Κ. Σκρέκα

  Mε 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε νοικοκυριό θα επιδοτηθούν τα οικιακά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλο...

 


Mε 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε νοικοκυριό θα επιδοτηθούν τα οικιακά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Το μέτρο αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και η κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η μέση μηνιαία ενίσχυση διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι νέες επιδοτήσεις έχουν ήδη αποσταλεί με επιστολή στους προμηθευτές ρεύματος για να αρχίσουν να τις περνάνε στις τιμολογήσεις τους.

Για το φυσικό αέριο, παραμένει το ίδιο πλαίσιο που ίσχυε και τον Ιανουάριο, δηλαδή επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από τη ΔΕΠΑ, συνολικά 40 ευρώ για περίπου 540 χιλιάδες νοικοκυριά.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο, ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης στις επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατείνεται η λειτουργία της πλατφόρμας έως τις 15 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «η κυβέρνηση προχωράει σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα το λογαριασμό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνάει ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό.

Παράλληλα, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο «Εξοικονομώ», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνουμε την λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι στις 15 Μαρτίου».

«Η Κυβέρνηση για έκτο συνεχόμενο μήνα, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζει την ελληνική οικογένεια και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει Ευρώπη» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας: «Για ακόμη ένα μήνα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα έντονα ασταθές περιβάλλον για την οικονομία. Οι συνθήκες αυτές, και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα, μας οδηγούν εκ νέου στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και τον Φεβρουάριο».

Ο υπουργός ανέφερε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, «έχουμε διαθέσει 1,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια» ενώ με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

«Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας μας.Και όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ, ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφρά αποκλιμάκωση στα 221, 5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020.

Η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω, σε σχέση με ένα έτος πριν.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. 

Tο τελευταίο διάστημα, καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο. Η τιμή του Μπρέντ κινείται στα 92,2 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογα επίπεδα τιμών πετρελαίου είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2014.

«Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζουμε ανάλογα το ύψος της επιδότησης» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια