GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μια νέα γενιά κοσμικών αναδύεται στον μουσουλμανικό κόσμο! (Ανάλυση)

Ένας ορισμένος βαθμός διαχωρισμού μεταξύ της πολιτικής και των θρησκευτικών ουλεμά είναι απαραίτητος στον μουσουλμανικό κόσμο, είπε στον Ahv...


Ένας ορισμένος βαθμός διαχωρισμού μεταξύ της πολιτικής και των θρησκευτικών ουλεμά είναι απαραίτητος στον μουσουλμανικό κόσμο, είπε στον Ahval ο Ahmet Kuru, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Ahmet Kuru

“Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Βλέπω μια κοσμική γενιά να έρχεται”, είπε ο Kuru σε μια συνέντευξη με τη Nervana Mahmoud για τη σειρά podcast Ahval Turkish Trends.

Βραχυπρόθεσμα, η άρση του πολιτικού ελέγχου των θρησκευτικών ομάδων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο ριζοσπαστισμό, είπε ο Κουρού. 

«Στον μουσουλμανικό κόσμο, ο εκδημοκρατισμός ενός θρησκευτικού κράτους είναι μια πρόκληση βραχυπρόθεσμα», είπε.  

Ωστόσο, είπε ότι αυτό είναι απαραίτητο εάν ο μουσουλμανικός κόσμος θέλει ένα φωτισμένο μέλλον με περισσότερη παραγωγικότητα και νικητές του βραβείου Νόμπελ.

«Αν θέλουμε μια πιο ορθολογιστική και ανοιχτόμυαλη ερμηνεία του Ισλάμ, θα πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να αφήσουμε τη συζήτηση να γίνει δημόσια και να ελαχιστοποιήσουμε τον έλεγχο», είπε.

Ακόμα κι αν οι πολιτικοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους ουλεμάδες, τελικά, οι ουλεμάδες απέκτησαν εξουσία από αυτή τη σχέση, είπε ο Κουρού, δίνοντας το παράδειγμα της Diyanet, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Οι κοσμικοί κεμαλιστές της Τουρκίας έχτισαν το Diyanet για να ελέγχουν τα τζαμιά, καθώς εμπνεύστηκαν από τη γαλλική αντίληψη ότι η κοσμικότητα ελέγχει τη θρησκεία. Στο τέλος, το Diyanet έγινε ένα τεράστιο ίδρυμα, που έλεγχε περίπου 100.000 τζαμιά. 

«Σήμερα, η Diyanet μιλάει για τα πάντα στην Τουρκία», είπε ο Kuru. «Ως εκ τούτου, ένα ορισμένο επίπεδο διαχωρισμού είναι απαραίτητο».

Στην Τουρκία, οι ισλαμιστές συνέχισαν να κατηγορούν τους κοσμικούς για πολλά προβλήματα, αλλά τώρα βρίσκονται στην εξουσία για σχεδόν δύο δεκαετίες και έχουν κάνει τα προβλήματα ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τον Kuru.

Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο κακή είναι η ισλαμιστική διακυβέρνηση για τη χώρα. 

Σύμφωνα με τις δημόσιες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία και σε ορισμένες αραβικές χώρες, αναδύεται μια κοσμική γενιά, είπε. 

«Ακόμη και στα δημόσια ισλαμικά σχολεία της Τουρκίας, οι νέοι γίνονται ντεϊστές και ο κύριος λόγος για αυτό είναι μια αντίδραση στην ισλαμιστική εξουσία, βλέποντας πόσο διεφθαρμένη μπορεί να είναι», είπε ο Κουρού. «Όχι μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά πολλά «ταρίκατ», ισλαμιστικά «τζεμάτα» και κοινότητες». 

«Τους απέτυχαν πραγματικά και νιώθουν απογοητευμένοι, ειδικά η νέα γενιά». 



Δεν υπάρχουν σχόλια