GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παγκόσμιος συναγερμός: Ρωσική επίθεση «βλέπουν» οι ΗΠΑ-Επαφή Πούτιν με Μπάιντεν

Αόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ...


Αόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάλεσε σε εμφατικό τόνο τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη βέβαιες για το αν ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάλιβαν, αλλά ο κίνδυνος θεωρείται αυξημένος και η απειλή είναι αρκετά άμεση ώστε να πρέπει οι πολίτες να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο, μέσα σε 24 με 48 ώρες.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Μόσχα: Η Δύση αδυνατεί να διαβάσει τις συμφωνίες του Μινσκ

«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του “πλέγματος μέτρων”», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι’ αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του “σχήματος της Νορμανδίας” (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το “πλέγμα μέτρων”, το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».

«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν. Αργότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως πράγματι θα υπάρξει τέτοια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και είπε επίσης πως η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είχε πει νωρίτερα ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους.

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, έγινε γνωστό από το Ελιζέ πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής».

Η ΕΕ δεν ζητεί από τους πολίτες της να εκκενώσουν την Ουκρανία

H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται, σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό», συμπληρώνει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια