GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η Τουρκία του Ερντογάν δεν θα συμπράξει με τη Δύση για να τιμωρήσει τη Ρωσία!

  Η Τουρκία δεν θα συμπράξει στην εφαρμογή σωφρονιστικών μέτρων κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στην απόφασή της να αναγνωρί...

 


Η Τουρκία δεν θα συμπράξει στην εφαρμογή σωφρονιστικών μέτρων κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στην απόφασή της να αναγνωρίσει επίσημα δύο αποσχισμένα κράτη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Aykan Erdemir , ανώτερος διευθυντής του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), σε συνέντευξή του στο Ahval’s ’12 Minutes. 

Ο Ερντεμίρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος του FDD για την Τουρκία, είπε ότι η αντίδραση της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ στις ενέργειες της Ρωσίας, που περιελάμβαναν επίσης την εντολή στρατευμάτων στην περιοχή, ήταν ρητορική και δεν υπήρξαν ενδείξεις για πολιτικές ή οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskiy την Τρίτη, ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απόφαση που στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είπε ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα των αποσχισμένων κρατών είναι απαράδεκτη και κάλεσε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία, όπου η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 σταμάτησε, και αυτό έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών. », είπε ο Ερντεμίρ.


Ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ουκρανία για να αυξήσει το καθεστώς της Τουρκίας και συνεπώς τη δική του θέση τόσο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Ερντεμίρ.

Σχολίασε ότι ο Πούτιν πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται πολύ για τα λόγια του Ερντογάν για την Ουκρανία, καθώς δεν έχουν άλλο βάρος.

«Εάν ο Ερντογάν αποφύγει να ενταχθεί σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να ανακοινώσει συγκεκριμένα βήματα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, ο Πούτιν θα είναι πολύ χαρούμενος», είπε ο Ερντεμίρ.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της στο ΝΑΤΟ πολλές φορές για να αποδυναμώσει είτε δηλώσεις είτε τιμωρητικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, είπε ο Ερντεμίρ. Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, η Τουρκία απέφυγε να λάβει οποιαδήποτε τιμωρητική ενέργεια παρά την τουρκική μειονότητα που κατοικούσε εκεί.

Ο Ερντεμίρ τόνισε ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές σιτηρών, φυσικό αέριο και τουρίστες από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι τουρκικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις στη Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές εσόδων για την ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας.

«Λοιπόν, δεδομένης της οικονομικής κατάρρευσης πίσω στην πατρίδα, ο Ερντογάν δεν έχει πραγματικά κανένα περιθώριο οικονομικά, πολιτικά ή στρατιωτικά για να λάβει θέση εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 44 τοις εκατό έναντι του δολαρίου πέρυσι. Η αδυναμία του νομίσματος και η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ώθησαν τον ετήσιο πληθωρισμό σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 48,7%.

Ο Ερντεμίρ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν ως ρωσική παγίδα που έστησε ο ίδιος.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχουν θερμανθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν τακτικές συναντήσεις τηλεφωνικά και πρόσωπο με πρόσωπο και κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος για ανταγωνιστικά συμφέροντα στη Συρία, τη Λιβύη και την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν σε βάρος των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν αγόρασε επίσης πυραύλους αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα, μια απόκτηση που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τον αποκλείσουν από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Ο Ερντεμίρ είπε ότι η επιρροή της Τουρκίας στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι πολύ περιορισμένη ακόμη και αφού πούλησε οπλισμένα drones στον γείτονά της στη Μαύρη Θάλασσα και προώθησε διάφορες στρατηγικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα.

«Ναι, υπάρχουν δώδεκα ή περισσότερα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια στενότερη αμυντική συνεργασία της Ουκρανίας Τουρκίας στην Ουκρανία, αλλά τελικά, νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες να αποκτήσει μόχλευση ενάντια στο Κρεμλίνο», είπε ο Ερντεμίρ.

«Συνολικά, οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις από την κρίση της Ουκρανίας θα πλήξουν πραγματικά σκληρά την Τουρκία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια