GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



” Οχυρώνει” τη Νοτιοανατολική Ευρώπη το ΝΑΤΟ

  Καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα εν μέσω των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για επικείμενη ρωσική ...

 


Καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα εν μέσω των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόκειται να καταρτίσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης στη νοτιοανατολική Ευρώπη η κάθε μία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 στρατιώτες, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και ενδεχομένως στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, ως απάντηση στη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στην Ουκρανία, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ έχει επί του παρόντος στρατεύματα που εναλλάσσονται στην Ανατολική Ευρώπη, μια επίμονη, αλλά όχι μόνιμη, παρουσία.

Οι τέσσερις μάχιμες ομάδες «ενισχυμένης εμπρόσθιας παρουσίας» στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία, δημιουργήθηκαν ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Υποστηρίζονται από άρματα μάχης, αεράμυνα και μονάδες πληροφοριών και επιτήρησης και αποτελούνται από περίπου εκ περιτροπής 1.500 στρατιώτες αντίστοιχα.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ενισχύσεις στην ανατολική πτέρυγα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η συμμαχία «πρόκειται να εξετάσει μια πιο μακροπρόθεσμη προσαρμογή της στάσης, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της ομάδας μάχης στη Ρουμανία».

Τα λόγια του επαναλήφθηκαν αυτή την εβδομάδα από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν «πρόσθετες ενισχύσεις», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Αναμένεται ότι οι υπουργοί Άμυνας θα δώσουν εντολή σχεδιασμού την Τετάρτη, ενώ η απόφαση για τη στάθμευση θα μπορούσε να ληφθεί την άνοιξη.

Η Γαλλία έχει προσφερθεί να ηγηθεί των ομάδων μάχης στη Ρουμανία, ενώ η γειτονική Βουλγαρία είναι μια άλλη χώρα που εξετάζεται για τη στάθμευση μιας τέτοιας ομάδας.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί στρατεύματα από χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ, αλλά στο πλαίσιο μιας κοινής ομάδας μάχης τάγματος με βουλγαρικά στρατεύματα.

Ενισχύσεις σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία που συνορεύουν με την Ουκρανία θα μπορούσαν να δείξουν ότι το ΝΑΤΟ στρέφεται ακόμη περισσότερο στην Κεντρική Ευρώπη ως μια στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν η Ουγγαρία, με πρωθυπουργό της τον Βίκτορ Όρμπαν που  φοβάται να εξοργίσει τη Ρωσία, θα συμφωνήσει να φιλοξενήσει μια τέτοια μονάδα.

Πηγή:euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια