GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επίδομα ανεργίας: Οδηγός υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για το τακτικό επίδομα

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ


Χρήσιμες ερωταπαντήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ

  Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για το επίδομα ανεργίας είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

  «Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για επίδομα ανεργίας χωρίς κωδικούς Taxisnet;», «Έχω δύο λογαριασμούς τραπέζης. Ποιον πρέπει να καταχωρίσω για να καταβάλλεται εκεί το επίδομα ανεργίας μου;», είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών στους εργαζόμενους του ΟΕΑΔ αναφορικά με την επιδότηση ανεργίας που δικαιούνται.

  Όπως προαναφέρθηκε, στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (oaed.gr) στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις» μπορεί κανείς να βρει όλες τις απαντήσεις που αναζητά για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για το επίδομα ανεργίας.

Επίδομα ανεργίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση

  Παρακάτω ακολουθεί ο χρήσιμος οδηγός του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας και τις ηλεκτρονικές αιτήσεις σε μορφή ερωταπαντήσεων.

  Για να υποβάλω ηλεκτρονικά την αίτησή μου απαιτείται να προσέλθω στον ΟΑΕΔ; Όχι.

  2. Υπάρχει προθεσμία από την απόλυσή μου για να υποβάλω την ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας; Έχετε δικαίωμα να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία απόλυσης (Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας ή Λήξη Σύμβασης Εργασίας Ορισμένου Χρόνου).

 3. Είχα αναστολή προηγούμενης επιδότησης και επιθυμώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για να πάρω τη συνέχιση της επιδότησης. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Ναι, εφόσον δεν έχουν παρέλθει δύο (2) χρόνια από την έγκριση της αρχικής επιδότησης που δεν καταβλήθηκε ολόκληρη λόγω αναστολής.

  4. Δεν έχω κωδικούς Taxisnet. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας; Μπορείτε μόνο αν είστε ήδη πιστοποιημένος χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και έχετε στην κατοχή σας τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.

  5. Δεν έχω κωδικούς Taxisnet και δεν είμαι πιστοποιημένος χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας; Όχι. Για να εκδώσετε ηλεκτρονικά κλειδάριθμο Taxisnet παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της ΑΑΔΕ.

  6. Έχω μπει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Πώς θα υποβάλω την αίτηση;

  Από το Μενού Επιλογών στην δεξιά πλευρά της οθόνης θα επιλέξετε «ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ>ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

  7. Έχω δύο λογαριασμούς τραπέζης. Ποιον πρέπει να καταχωρίσω για να καταβάλλεται εκεί το επίδομα ανεργίας μου; Ο λογαριασμός που θα πρέπει να καταχωρήσετε είναι αυτός στον οποίο είστε πρώτος δικαιούχος.

  8. Γιατί μου ζητούνται στοιχεία για τον / τη σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη μου; Γιατί μπορείτε υπό προϋποθέσεις να λάβετε προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Τα στοιχεία που ζητούνται στην αίτηση είναι απαραίτητα για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πληροφοριών οικογενειακής κατάστασης και ασφαλιστικής ικανότητας, των μελών για τα οποία ζητείται η προσαύξηση.

  9. Για ποια μέλη της οικογένειάς μου μπορώ να λάβω την προσαύξηση 10%; Προστατευόμενα μέλη τα οποία μπορείτε να καταχωρίσετε στην αίτησή σας για να λάβετε την προσαύξηση είναι:

ο/η σύζυγος,

τα παιδιά έως 24 ετών, όταν είναι άνεργα ή μέχρι 26 ετών όταν είναι άνεργα και σπουδάζουν

ο γονέας

οι ορφανοί εγγονοί και αδελφοί, μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον είναι άγαμοι.

  Όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη δικά σας ή του / της συζύγου σας. Η ασφαλιστική ικανότητα των προστατευόμενων μελών πρέπει να είναι σε ισχύ κατά της διάρκεια της επιδότησης, αλλιώς η προσαύξηση χορηγείται μόνο για όσο διάστημα αυτή είναι σε ισχύ.

  10. Έχω πέντε προστατευόμενα μέλη. Πώς θα τα καταχωρίσω στην ηλεκτρονική αίτηση; Στα «Στοιχεία της αίτησης» επιλέγετε το κουμπί «ΠΡΟΣΘΗΚΗ». Στη συνέχεια συμπληρώνετε όλα τα απαιτούμενα πεδία με κόκκινο αστερίσκο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όσα προστατευόμενα μέλη πρέπει να καταχωρίσετε στην αίτηση.

  11. Πριν από την υποβολή της αίτησης διαπίστωσα ότι έχω κάνει λάθος στον ΑΜΚΑ της συζύγου/παιδιού. Μπορώ να το διορθώσω;

  Πριν από την υποβολή της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων σας. Θα πρέπει να επιστρέψετε στο πεδίο με τα Προστατευόμενα Μέλη και να προβείτε στις απαιτούμενες διορθώσεις. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

  12. Τι δικαιολογητικά πρέπει να επισυνάψω στην αίτηση;

  Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να επισυνάψετε στην αίτηση είναι το αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου Τραπέζης με τον αριθμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε πρώτος δικαιούχος

  13. Απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά για την ηλεκτρονική αίτηση;

  Τα δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση κάποιων δικαιολογητικών, αυτά θα σας ζητηθούν από την Υπηρεσία.

  14. Πώς μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες για την τακτική επιδότηση ανεργίας πριν να υποβάλω την αίτησή μου;

  Στο τέλος της ηλεκτρονικής αίτησής σας και πριν από την υποβολή αυτής υπάρχει υπερσύνδεσμος από τον οποίο μπορείτε να αντλήσετε όλη την πληροφόρηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

  15. Γιατί είναι απαραίτητο να διαβάσω και να αποδεχτώ τους όρους της Υπεύθυνης Δήλωσης;

  Είναι απαραίτητο να διαβάσετε και να αποδεχθείτε το κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης για να πληροφορηθείτε για όλες τις υποχρεώσεις σας κατά τη διάρκεια της επιδότησής σας, για την ομαλή καταβολή των επιδομάτων σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια