GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η ΕΡΤ3 “ζωντανεύει” την ξεχασμένη Σταυρούπολη Ξάνθης

Μια μαρτυρική περιοχή, μία “μάνα” για τους πρόσφυγες των αλλοτινών πατρίδων που άνοιξε την “αγκαλιά” της και έδωσε γη και νέα πατρίδα, η ιστ...


Μια μαρτυρική περιοχή, μία “μάνα” για τους πρόσφυγες των αλλοτινών πατρίδων που άνοιξε την “αγκαλιά” της και έδωσε γη και νέα πατρίδα, η ιστορική Σταυρούπολη Ξάνθης, αν και ξεχασμένη στο χρόνο, “ζωντανεύει” μέσα απο την οθόνη της ΕΡΤ3 και της εκπομπής “Κυριακή στο Χωριό Ξανά”!


Πόντος, Καππαδοκία, Σμύρνη, Αίνος, Ραιδεστός, Μακεδονία, η Θράκη του χθες και η Θράκη του σήμερα, η μάνα γη της Σταυρούπολης, αγκάλιασε και  την εκπομπή που αναβιώνει τα ήθη και έθιμα, την καθημερινότητα των χωριών, της υπαίθρου! Των ανθρώπων που ζουν σε αυτά, που επιμένουν εκτός των αστικών κέντρων.


Ας θυμηθούμε τη Σταυρούπολη…

Η περιοχή άνθησε στα αρχαία χρόνια την εποχή του Μακεδονικού Βασιλείου. Δείγμα της ακμής είναι ο μακεδονικός τάφος Σταυρούπολης ο οποίος θεωρείται ο πιο καλοδιατηρημένος και εντυπωσιακός από τους μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους της Θράκης. Στα νεότερα χρόνια αποτέλεσε μεγάλο καπνοπαραγωγικό κέντρο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στη Σταυρούπολη εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Στη διάρκεια της βουλγαρικής Κατοχής, στη Σταυρούπολη λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης Βουλγάρων αντιφρονούντων και Εβραίων. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν οι τιμές του καπνού διαμορφώθηκαν κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα η καλλιέργειά του να γίνει οικονομική ασύμφορη, η Σταυρούπολη ήταν σημαντικό κέντρο της καλλιέργειας καπνού και είχε αποκτήσει οικονομική ευημερία και ο πλούτος αυτός αντικατοπτρίζεται στα κτίρια της Σταυρούπολης. Στο χωριό σώζονται καλοδιατηρημένα κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα. Τα κτίρια αυτά ήταν διώροφα, λιθόκτιστα, είχαν εξοχές στηριγμένες σε ξύλινους δοκούς, ενώ υπάρχουν κτίρια με νεοκλασικές επιρροές.

Από τη Σταυρούπολη έλκει η καταγωγή της Προέδρου της Δημοκρατίας (από την 13.03.2020), Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θυγατέρα του ανώτατου δικαστικού Νικόλαου Σακελλαρόπουλου (διατέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου).

Η εκπομπή

Ο Κωστής Ζαφειράκης και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης και τη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους λαογραφικούς συλλόγους, τους ενεργούς πολίτες της περιοχής, που αν και λιγοστοί επιμένουν ενεργά και περιφερειακά, περιηγήθηκαν στην ιστορική πλευρά της ορεινής Ξάνθης, κατέγραψαν με τις κάμερες το φυσικό πλούτο και τα παραδεισένια τοπία, και έγραψαν εκπομπή στην κεντρική πλατεία της έδρας του πρώην Δήμου Σταυρούπολης.


Συνοδοιπόροι του παρουσιαστή, οι χορευτές των συλλόγων, δημοτικοί παράγοντες, κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής και αυτοί που έλκουν την καταγωγή τους απο εκεί!

Χοροί και τραγούδια απο τη Θράκη, τη Μακεδονία και τις Αλησμόνητες Πατρίδες, εδέσματα και ποτά που κρατούν ζωντανές τις μνήμες, φορεσιές και εργόχειρα που “εικονογραφούν” το χθές μέσα στο σήμερα!

Η εκπομπή θα μεταδοθεί στο πλαίσιο του Β’ Κύκλου της σειράς εκπομπών “ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ”.

Ξανά στο χωριό!

«Κυριακή στο χωριό ξανά»: ολοκαίνουργια ιδέα πάνω στην παραδοσιακή εκπομπή. Πρωταγωνιστής παραμένει το «χωριό», οι άνθρωποι που το κατοικούν, οι ζωές τους, ο τρόπος που αναπαράγουν στην καθημερινότητα τους τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, όλα όσα έχουν πετύχει μέσα στο χρόνο κι όλα όσα ονειρεύονται. Οι ένδοξες στιγμές αλλά και οι ζόρικες, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τα γλέντια, η σχέση με το φυσικό περιβάλλον και ο τρόπος που αυτό επιδρά στην οικονομία του τόπου και στις ψυχές των κατοίκων. Το χωριό δεν είναι μόνο μια ρομαντική άποψη ζωής, είναι ένα ζωντανό κύτταρο που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Με φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ, υψηλή αισθητική, συγκίνηση και μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα, ανιχνεύουμε και καταγράφουμε τη σχέση του παλιού με το νέο, από το χθες ως το αύριο κι από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

Παρουσίαση- σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
  • Αρχισυνταξία: Άνη Κανέλλη
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
  • Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Κώστας Αυγέρης, Μπάμπης Μιχαλόπουλος
  • Εναέριες λήψεις: Μπάμπης Μιχαλόπουλος
  • Ήχος -Μίξη ήχου: Σίμος Λαζαρίδης
  • Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
  • Μοντάζ: Βαγγέλης Μολυβιάτης
  • Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
  • Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα


Δεν υπάρχουν σχόλια