GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες: Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια τα νέα τρένα

  Επιλύονται σταδιακά τα προβλήματα που υπήρχαν όσον αφορά τη χρήση των νέων τρένων υψηλής ταχύτητας  ETR 470 στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη...

 

Επιλύονται σταδιακά τα προβλήματα που υπήρχαν όσον αφορά τη χρήση των νέων τρένων υψηλής ταχύτητας ETR470 στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με τα οποία η εν λόγω απόσταση θα καλύπτεται σε περίπου 3 ώρες καθώς θα ταξιδεύουν με ταχύτητες 160 χλμ./ώρα.

Όπως είχαμε γράψει και σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, οι έως τώρα καθυστερήσεις στην έναρξη των δρομολογίων οφείλονταν στην έλλειψη συσκευής αμμοδιασποράς στο σύστημα πέδησης των συρμών (βασική προϋπόθεση για την πιστοποίηση και αδειοδότηση της κυκλοφορίας τους στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο).

Το εν λόγω πρόβλημα είχε επιβεβαιωθεί και από τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ντάριο Λο Μπόσκο (Dario Lo Bosco), ωστόσο, φαίνεται στην παρούσα φάση η υλοποίηση φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο και έτσι, το πρώτο δρομολόγιο από τα νέας γενιάς τρένα ίσως πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στην Άνοιξη (σταδιακά μέσα στο έτος τα ETR470 θα αυξήσουν τα δρομολόγιά τους στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως οι πέντε αυτοκινητάμαξες τύπου ETR470 αναμενόταν να δρομολογηθούν σταδιακά μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021, αλλά στη συνέχεια η έναρξη των δρομολογίων μετατέθηκε για τον Ιούνιο.

Έκτοτε -και ελλείψει της απαιτούμενης πιστοποίησης- οι τρεις από τις αυτοκινητάμαξες που είχαν ήδη αφιχθεί στην Ελλάδα, έμεναν ακινητοποιημένες στο αμαξοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι αμαξοστοιχίες ΕΤR470 δεν ανήκουν στην οικογένεια των τρένων που χαρακτηρίζονται «Βέλη»: «Η δρομολόγηση των πρώτων αμαξοστοιχιών αυτής της οικογένειας θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια δουλειάς, με πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ferrovie dello stato (FSI). Για να μπορούν τα τρένα ν' αναπτύξουν τέτοιες ταχύτητες στο ελληνικό δίκτυο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι λεγόμενες -γραμμές προτεραιότητας- και η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Σόφια».

Ταυτόχρονα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί μελλοντικά να επωφεληθεί και από το πρόγραμμα ανάπτυξης της τεχνολογίας διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας ERTMS (European Rail Traffic Management System), που -σύμφωνα με τον κ.Λο Μπόσκο- βρίσκεται σε εξέλιξη, με κοινοτική χρηματοδότηση, και επιτρέπει την καλύτερη «επικοινωνία» μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και του συρμού και άρα και την ανάπτυξη μεγαλύτερων ταχυτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια