GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ενίσχυση 150 ευρώ ανά ζώο, κατάργηση ρήτρας στο ρεύμα και επιστροφή ΕΦΚ για όλους, ζητά η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της ΠΑΜΘ

Η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέστειλε ανακοίνωση προς την Κυβέρνησ...


Η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέστειλε ανακοίνωση προς την Κυβέρνηση και σύμφωνα με όσα αναφέρουν, με επικοινωνιακές μεγαλοστομίες δεν μπορεί να λυθεί κανένα πρόβλημα, γιατί «η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε είναι εντελώς διαφορετική, από αυτή που εσείς παρουσιάζετε». Ειδικότερα οι παραγωγοί ζητούν την αναδρομική κατάργηση της ρήτρας στο ρεύμα, ενισχύσεις για την αγορά εφοδίων και ζωοτροφών με 150 Ευρώ ανά ζωική μονάδα, επιστροφή ΕΦΚ για όλους. Αναλυτικότερα αναφέρουν τα ακόλουθα:

  «Εμείς, η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), να σταματήσει να υποτιμά την νοημοσύνη όλων μας, με τις αστείες εξαγγελίες της, για την στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων της πατρίδας μας!

  Θα πρέπει να επισημάνουμε, σε όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την επαγγελματική και οικογενειακή μας επιβίωση και κατ’ επέκταση την οικονομική επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, ότι για να παρέμβεις και να λύσεις προβλήματα και για να κάνεις σοβαρές παρεμβάσεις, θα πρέπει, τουλάχιστον, να έχεις αντιληφθεί το πρόβλημα, το μέγεθός του και φυσικά να θες να το λύσεις!

  Κινούμενοι σε ένα πολιτικά αποστειρωμένο περιβάλλον, μακριά από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας και κάνοντας συνεντεύξεις Τύπου και ανακοινώσεις, χωρίς αντίλογο, θα είστε πάντα εκτός τόπου και χρόνου! Με επικοινωνιακές μεγαλοστομίες δεν μπορείτε να λύσετε κανένα πρόβλημα, γιατί, δυστυχώς για όλους μας, η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εσείς παρουσιάζετε! Ας δούμε, λοιπόν, τα μέτρα που εξαγγείλατε και τι προτείνουμε εμείς.

  Για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή για ένα χαράτσι που διογκώθηκε στις παροχές ρεύματος, η κάλυψη από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% και για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%. Για τους γεωργούς αυτή είναι συνήθως η περίοδος μετά τα ποτίσματα και για τους κτηνοτρόφους μετά τα αρμέγματα, άρα με το μικρότερο οικονομικό βάρος. Φυσικά, είναι εύκολο να προσπερνάς τους μήνες του καλοκαιριού με το μεγάλο κόστος ποτίσματος και αρμέγματος, όταν δεν αφορά εσένα! Το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022! Τι αλλάζει, εκτός από την αλλαγή του χρόνου και μειώνεται το ποσοστό κάλυψης της ρήτρας; Οι λογαριασμοί που έχουν χρεωθεί, για γεωργούς και κτηνοτρόφους, δεν μπορούν να εξοφληθούν!

  ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.

  Για την μείωση του Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές και λιπάσματα, από 13% σε 6%. Η συγκεκριμένη μείωση έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για κτηνοτρόφους και γεωργούς, γιατί τον Φ.Π.Α. που πληρώνουμε στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και σε όλα τα εφόδια που αγοράζουμε, τον συμψηφίζουμε με τον Φ.Π.Α. από την πώληση των προϊόντων μας. Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο Φ.Π.Α. από τις αγορές υπερβαίνει τον Φ.Π.Α. των πωλήσεων, τότε τον Φ.Π.Α. των πωλήσεων τον καρπώνεται ο παραγωγός. Αν ο Φ.Π.Α. των αγορών υπολείπεται του Φ.Π.Α. των πωλήσεων, τότε το ποσό της διαφοράς ο παραγωγός το αποδίδει στην τοπική Δ.Ο.Υ. Μειώνοντας τον Φ.Π.Α. από 13% στο 6%, ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν λιγότερο Φ.Π.Α., άρα όταν πωλήσουν θα συμψηφίσουν και θα καρπωθούν λιγότερο Φ.Π.Α., ή θα αποδώσουν περισσότερο Φ.Π.Α. στην Δ.Ο.Υ. Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους ότι, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής ζωοτροφών, λιπασμάτων και λοιπών εφοδίων κι επειδή ο Φ.Π.Α. είναι ποσοστό επί της αυξημένης καθαρής αξίας των εφοδίων, το ποσό του Φ.Π.Α. αυξάνεται αναλογικά. Το κόστος μείωσης του Φ.Π.Α. για το δημόσιο ταμείο είναι μηδενικό. Εκεί στο Υπουργείο οικονομικών, ας ρωτήσουν και κανέναν λογιστή! ΟΥΤΕ ΚΡΥΟ, ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ.

  Για το μεταφορικό ισοδύναμο σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου. Η ενίσχυση είναι στην σωστή κατεύθυνση, αρκεί η ενίσχυση αυτή να διασφαλίζεται ότι φτάνει στα χέρια των κτηνοτρόφων.

  Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, με 7% επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Είμαστε περίεργοι να μάθουμε, ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος νους, που σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο ενίσχυσης, με τα ψίχουλα του 7%! Ποια η συλλογιστική και η λογική του; Απλώς, θέλουμε να σας ενημερώσουμε, αν δεν το γνωρίζετε, ότι στην δική μας Περιφέρεια, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, δεν έχει παραγωγή προς πώληση αυτή την περίοδο. Για τα αιγοπρόβατα στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και στις αντίστοιχες της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, η πώληση της παραγωγής αρχίζει λίγο πριν από το Πάσχα! Για τα νησιά, όπως είναι η Θάσος και η Σαμοθράκη, σίγουρα το Πάσχα, γιατί δεν υπάρχει γαλατάς για να παραλάβει το γάλα! Για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, σίγουρα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά. Φοβόμαστε ότι το 7% επί του τζίρου, κάποιοι συνάδελφοι θα το εκλάβουν ως κίνητρο και ως έμμεσο σήμα για το τι θα επακολουθήσει στην κτηνοτροφία, για να σφάξουν τα κοπάδια τους αυτή την περίοδο και να γλυτώσουν!

  Η φωτογραφική αυτή ενίσχυση, κυρίως για τους γνωστούς λίγους και εκλεκτούς, μας αποδεικνύει, για ακόμα μία φορά, την υποκρισία του ΥΠ.Α.Α.Τ. όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να ενημερώσουμε την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συναδέλφους, ότι την περίοδο του Πάσχα του 2020, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προτείναμε με έγγραφό μας στον τότε υπουργό, Μ. Βορίδη, την κατανομή της κορονοενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα με βάση τα τιμολόγια πώλησης την περίοδο αναφοράς. Ο κύριος Βορίδης μας είχε απαντήσει προφορικά, αποκλείοντας την πρότασή μας, λέγοντας ότι, η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται εξατομίκευση και απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί στρεβλώνει τον ανταγωνισμό!

  Τώρα, η χρησιμοποίηση των τιμολογίων πώλησης για την καταβολή ενίσχυσης, δεν είναι εξατομίκευση και δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό; Αν τελικά, στόχος σας είναι να τελειώσετε την ελληνική κτηνοτροφία, είστε σε καλό δρόμο! Ανακαλέστε άμεσα την απόφασή σας αυτή! ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΜΕ 150 ΕΥΡΩ/ΖΜ.

  Για την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου. Μία ακόμα άδικη και παράλογη απόφαση, εκτός τόπου και χρόνου! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022 ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΤΗΝΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. Καλούμε όλους του πορφυρογέννητους του ΥΠ.Α.Α.Τ., να ενισχύσουν πραγματικά και όχι επικοινωνιακά τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια