GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Δράσεις για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από το 1922, πραγματοποιήθ...


Στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από το 1922, πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11/02 ένα 6ώρο βιωματικό εργαστήριο στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nanterre στο Παρίσι.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση, ιστορίες προσφύγων μέσα από πραγματικές μαρτυρίες και τεκμήρια από το αρχειακό υλικό του ΕΜΘ. Ένας παραλληλισμός με το ποτάμι και τα προσφυγικά καραβάνια του 1922 και του σήμερα. Ένα προσφυγικό κλειδί από την Ανατολική Θράκη και τα εργαλεία ταπητουργίας από έναν πρόσφυγα ή μετανάστη που χάθηκε στο ποτάμι πριν μερικά χρόνια, έγιναν εργαλείο επικοινωνίας, ενσυναίσθησης, αυτοεξερεύνησης, διαλόγου και δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες για πρώτη φορά μοιράστηκαν το τι σημαίνει γι’ αυτούς ο τόπος, νέος ή παλιός, συμβολίζοντας το με ένα προσωπικό αντικείμενο.

Το μουσείο προτείνει μια ενδιαφέρουσα δράση για το 2022

Το μουσείο προτείνει για φέτος ως δράση για την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής να κεντήσει ένα νυφικό.

«Ένα έργο που παραπέμπει στο “ενδύομαι” που σηματοδοτεί την ίδια διαδικασία και ενέργεια καθώς το σώμα εισδύει, μπαίνει κατα κάποιο τρόπο βαθιά μέσα στο ρούχο και μεταμορφώνεται. Να κεντήσουμε όλοι μαζί ένα νυφικό. Ένα ένδυμα, επιβεβαίωση μιας κοινής πορείας, μιας καρποφόρας σχέσης και ζωής.

Ένα ρούχο με σκοπιμότητα αισθητική και συμβολική παρουσία ανάμεσα στο ατομικό και κοινωνικοπολιτιστικό μας σώμα. Σταθμός, ορόσημο, για το πριν και το μετά στη ζωή των ανθρώπων.  Αντικείμενο λατρείας διαχρονικό.

Ένας κώδικας επικοινωνίας, με συμβολισμούς και μηνύματα, που μας συνδέει με την θεμελιώδη έννοια του γάμου και της αγάπης τη δύναμη για τη ζωή.

Να κεντήσουμε όλες μαζί ένα νυφικό για να προσφέρουμε μέσα από την δική μας δεξιότητα, ερμηνείες, μαρτυρίες, διαφορετικές πηγές και διαδρομές από τον πολιτισμικό πλούτο της προγονικής μας γης» αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωσή του.






Δεν υπάρχουν σχόλια