GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Έβρο

  Βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας μας και πρόκειται για μια περιοχή – διαμάντι, μοναδικής ομορφιάς, πολιτιστικής παράδοσης κα...

 


Βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας μας και πρόκειται για μια περιοχή – διαμάντι, μοναδικής ομορφιάς, πολιτιστικής παράδοσης και βιοποικιλότητας. Το βόρειο άκρο του είναι σημείο συνάντησης της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στο ανατολικό άκρο του βρίσκεται ο ποταμός Έβρος, που κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου ποταμού των Βαλκανίων, με συνολικό μήκος 530 χλμ.

Ο ποταμός Έβρος είναι σήμα κατατεθέν της Θράκης. Αφετηρία του η Ρίλα της Βουλγαρίας και καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος, στον κόλπο του Αίνου όπου σχηματίζεται και το ξακουστό Δέλτα του Έβρου.

Αν ετοιμάζεις ταξίδι προς τα εκεί, διάβασε 10 facts για τον ξακουστό Έβρο για να πας ενημερωμένος. Και επειδή το ταξίδι προς τα εκεί είναι μακρύ, φρόντισε η διαδρομή να είναι όσο πιο διασκεδαστική γίνεται. Μουσική, καλή παρέα και online παιχνίδια (για να μην πιάνουν χώρο) θα γίνουν ιδανική ταξιδιωτική παρέα. Και αν αγαπάς τα αθλήματα τότε κάνε μια επίσκεψη στο site της Betsson ποδόσφαιρο, χόκεϊ επί πάγου και άλλα sports που ανεβάσουν το excitemnet στα ύψη είναι εκεί. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο από λίγο ανταγωνισμό ανάμεσα στην παρέα μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας;

1. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Αλεξανδρούπολη

Βρίσκεται χτισμένη στο νότιο κομμάτι του νομού και είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας.

2. Απαράμιλλη ομορφιά

Ολόκληρος ο Έβρος είναι μαγικός και θα αφήσεις εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς σου για πάντα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι έχει 13 προστατευόμενες περιοχές, με το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς να ξεχωρίζουν. Καταπράσινα τοπία, σπάνια είδη πτηνών και πανίδας, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Έβρο τόσο μοναδικό.

3. Το καταφύγιο – Δάσος της Δαδιάς

Εκεί θα δείτε τα πιο σπάνια αρπακτικά της Ευρώπης. Ο Μαυρόγυπας (που είναι και το έμβλημα του βιότοπου), ο Θαλασσαετός και ο Βασιλαετός ζουν εκεί προστατευμένοι. Στο Δάσος της Δαδιάς έχουν καταγραφεί 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 36 είδη θηλαστικών. Η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980.

4. Το Δέλτα του Έβρου προστατεύει

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Φιλοξενεί πάνω από 40 είδη θηλαστικών και 28 είδη αμφίβιων και ερπετών. Στα υδάτινα σημεία του ζουν 46 είδη ψαριών. Το ίδιο εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των φυτών που βρίσκονται εκεί, έχουν σημειωθεί πάνω από 300 είδη.

5. Ρεκόρ Νανόκυκνων

Φέτος είχαμε ρεκόρ των Νανόκυκνων που ήρθαν ξεχειμωνιάσουν στο Δέλτα του Έβρου. Ο αριθμός τους έφτασε τους 10.995, με τους ολοένα και αυξανόμενους πληθυσμούς να ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου και να κινούνται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Εντυπωσιακό δεν νομίζεις;

6. Σύνορα

Ο ποταμός Έβρος είναι ουσιαστικά τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Μάλιστα το Δέλτα του Έβρου δόθηκε στην Ελλάδα το 1923 παρά τις έντονες πιέσεις της Τουρκίας.

7. Χωριά

Τα χωριά του Έβρου είναι εντυπωσιακά και μια επίσκεψη εκεί επιβάλλεται. Κήποι, Πετρωτά, Ορμένιο, Καστανιές είναι μερικά μόνο από αυτά.

8. Σαμοθράκη

Ό,τι και να σου πούμε για τη Σαμοθράκη είναι λίγο. Το νησί είναι το μοναδικό της Θράκης. μαγευτικό, η ενέργεια του μπαίνει μέσα σου και σε σημαδεύει για πάντα. Δεν γίνεται να μείνεις ασυγκίνητος μπροστά την ομορφιά της. Μαγευτική φύση, καταρράκτες, οι βάθρες για να βουτήξεις στα απόλυτα παγωμένα νερά της, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της που θα σε μαγέψουν. Γνωστό και ως το Νησί των Καβείρων (από τα Καβείρια Μυστήρια – αποκρυφιστικές τελετές της αρχαιότητας που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι και σήμερα). 

Η Σαμοθράκη είναι όλα ή τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια