GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Raycap: Από το ξεκίνημα στη Δράμα έως την… κατάκτηση των ΗΠΑ

Ιδρύθηκε το 1987 από τον κ.  Κώστα Αποστολίδη  που σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με μεταπτυχιακές σπουδέ...


Ιδρύθηκε το 1987
από τον κ. Κώστα Αποστολίδη που σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με μεταπτυχιακές σπουδές από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και στο McGill. Διοικείται ακόμα και σήμερα από τον κ. Αποστολίδη που κατέχει τη θέση του προέδρου και τον κ. Κώστα Σαμαρά, μόνιμο κάτοικο Μονάχου, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Παρά τις σημαντικές διεθνείς επιτυχίες, το σοβαρό κοινωνικό έργο (όχι μόνο στη Δράμα που λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο) η διοίκηση της Raycap αποφεύγει τη δημοσιότητα. Ήρθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες από το κοινό άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ στην ελληνική έκδοση του Forbes στο οποίο αναφέρεται, μαζί με τις Sunlight και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ως τρεις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά.

Για την ακρίβεια η Raycap, μετά από δύο εξαγορές που πραγματοποίησε την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ, λειτουργεί πλέον και τρία εργοστάσια από τα επτά που διατηρεί διεθνώς. Πρόκειται για μονάδες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εξοπλισμού για την ανάπτυξη ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ειδικά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς – 5G) και βρίσκονται σε Αϊντάχο, Νότια Καρολίνα και Νιού Τζέρσι. Ο όμιλος της Raycap λειτουργεί και δύο εργοστάσια στην Ελλάδα (Δράμα και Αττική), ένα στην Σλοβενία και ένα στο Μόναχο.

Πυρήνας της τεχνολογίας του ομίλου είναι τα συστήματα προστασίας από απότομες διακυμάνσεις της τάσης στα ηλεκτρικά δίκτυα, σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά), σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κ.α.  Τα τελευταία χρόνια έχει, όμως, δώσει μεγάλο βάρος στα συστήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ειδικά της πέμπτης γενιάς όπου απαιτείται πολύ πυκνό δίκτυο κεραιοσυστημάτων, που πρέπει να «δένει» με το τοπίο, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του σήματος. Στην ουσία αξιοποιεί τις παραδοσιακές σχέσεις με ισχυρούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους για να επεκταθεί στη μεγάλη αγορά που δημιουργείται.

Raycap: Τα οικονομικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της ελληνικής ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ αποτυπώνουν μικρό τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας του ομίλου. Τόσο η ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ, όσο και οι παραγωγικές μονάδες και οι θυγατρικές του εξωτερικού βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα άλλων εταιρειών όπως η κυπριακή Raycap International Holdings. Το 99,99% των μετοχών της ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ ελέγχεται πλέον από την επίσης κυπριακή Raycap Group Operations Ltd. που ιδρύθηκε στα τέλη του 2018.

Στην Ελλάδα, με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε έσοδα 78,26 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι 78,95 εκατ. ευρώ το 2018, με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν τα 7,19 εκατ. από 2,25 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Τα 63,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πωλήσεις της ελληνικής θυγατρικής προς τις θυγατρικές στις ΗΠΑ (Raycap Inc.) και την Γερμανία (Raycap Gmbh).

Raycap: Οι εξαγορές

Η διοίκηση της Raycap είχε αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο εισόδου στα συστήματα για το 5G από τον Ιούνιο του 2018 όταν και πραγματοποίησε την πρώτη εξαγορά στις ΗΠΑ. Τότε απέκτησε την Stealth Concealment Solutions που ειδικεύεται στις λύσεις για την ανάπτυξη κεραιοσυστημάτων. Τον Ιανουάριο του 2020 προχώρησε στη δεύτερη εξαγορά αποκτώντας την Apelio Innovative Industries, μια εταιρεία που επίσης κινείται στην αγορά των συστημάτων για κεραίες κινητής και ασύρματα δίκτυα.

Για την ιστορία, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ (Υπερταμείο) Γρηγόρης Δημητριάδης κατείχε στο παρελθόν την ίδια θέση στην σλοβένικη Iskra Zaščite (σήμερα Raycap d.o.o.), θυγατρική του ομίλου Raycap. Η σλοβένικη εταιρεία είχε εξαγοραστεί το 2015.

Raycap: Οι τεχνολογίες

Στις τεχνολογίες που διαθέτει η Raycap περιλαμβάνεται η Strikesorb για την ασφάλεια συστημάτων από απότομες αυξήσεις της τάσης και η InvisiWave για ασύρματα δίκτυα με έμφαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Όπως αναφέρεται σε μια από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αμερικανικής θυγατρικής, για να παρέχουν συνεχή κάλυψη σε υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) και εφαρμογές τα κεραιοσυστήματα των δικτύων 5G πρέπει να είναι πιο κοντά στο έδαφος και πολύ πιο κοντά μεταξύ τους, σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές κινητής τηλεφωνίας. Για την ακρίβεια, τα δίκτυα 5G αποτελούνται από έξι έως δώδεκα φορές περισσότερες κεραίες σε σύγκριση με το παρελθόν, που θα εγκατασταθούν σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο των πόλεων.

Έτσι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τις εταιρείες, αλλά και τις τοπικές αρχές, να εντάξουν τα κεραιοσυστήματα στο τοπίο και στις υφιστάμενες υποδομές. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να καλύψει η Raycap μέσω των συστημάτων που κατασκευάζει κυρίως στα αμερικανικά εργοστάσια μέσω της τεχνολογίας InvisiWave. Μια τέτοια λύση, που συνδυάζει μια λάμπα οδοφωτισμού και μια κεραία 5G (ή άλλου ασύρματου δικτύου) στην ίδια κολώνα υψηλής αισθητικής, εγκρίθηκε πέρυσι από την υπηρεσία οδοφωτισμού του Λος Άντζελες.

Εκτός από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Σλοβενία ο όμιλος διαθέτει σήμερα θυγατρικές και στην Κύπρο, την Γαλλία, την Ρουμανία και την Κίνα.

Πηγή:powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια