GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ … ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ; Ένας θεσμός που οι κακές συγκυρίες τον κάνουν να «ξεφτίσει»

  Ο προβληματισμός όλων των εμπλεκομένων έντονος λόγω της πανδημίας. Θα γίνει; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

 


Ο προβληματισμός όλων των εμπλεκομένων έντονος λόγω της πανδημίας. Θα γίνει; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Το κέντρο Πολιτισμού, οι σύλλογοι και οι επαγγελματίες της Ξάνθης με την ψυχή στο στόμα περιμένουν τις εξελίξεις.

Εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν την πορεία του πάλαι ποτέ πασίγνωστου θεσμού στην Ελλάδα και των όμορων Χωρών.

Με το όπλο «παρά πόδα» όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα, τι θα πούνε οι επιστήμονες της υγείας και πώς θα το σερβίρουν τα «παπαγαλάκια», φονιάδες της ελπίδας για ανάκαμψη του Ξανθιώτικου Λαού.

Σχεδόν τρίτος χρόνος που το καρναβάλι της Ξάνθης σφηνωμένο στις συμπληγάδες της πανδημίας, περιμένει να αναστηθεί και να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες.

Ίσως, αν ήταν μία πιο νοικοκυρεμένη δημοτική αρχή, θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανό το όνειρο και το ερώτημα είναι:

Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή μπορεί να κρατήσει άσβεστο το όνειρο;

Μπορεί να κρατήσει τον θεσμό έστω και σαν μια μικρή φλόγα ελπίδας; ‘Η πλέον μπήκε οριστικά στην εντατική και σε μία ΜΕΘ ανύπαρκτη όπως αυτή του νοσοκομείου της Ξάνθης, όπου οι διάφοροι ινστρούχτορες προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τα άσχημα που ακούγονται είναι στην σφαίρα της φαντασίας κάποιων που πολεμούν το σύστημα.

Διαβάζοντας κάποιος στην «Θ» τις δηλώσεις του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου της Ξάνθης Ηλία Ασκαρίδη, βγάζει το συμπέρασμα ότι και στην φετινή διοργάνωση ο φορέας πολιτισμού της Ξάνθης, θα διαθέσει τα σχετικά κονδύλια «είμαστε έτοιμοι» αναφέρει στις δηλώσεις του «αλλά…» και προφανώς εννοεί ότι οι απαραίτητες απευθείας αναθέσεις θα γίνουν, αλλά δεν εγγυόμαστε ότι ο θεσμός θα αναστηθεί.

Σε αυτό το σημείο αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ανημποριάς να αντιληφθεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Πολιτισμού τις ευθύνες που έχει για το «ξέφτισμα» του καρναβαλιού.


Δυστυχώς για την Ξάνθη, στις τελευταίες εκδηλώσεις είχε την ατυχία να έχει μία δημοτική αρχή η οποία ενδιαφερόταν μόνο για τις απευθείας αναθέσεις και φυσικά το επίχρυσο και λαμπερό περιτύλιγμα των γιορτών του καρναβαλιού, παρά για το ίδιο το καρναβάλι.

Σαφώς και δεν μπορούμε εμείς να πούμε στον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού και τον δήμαρχο με ποιόν τρόπο κάτω από τις παρούσες συνθήκες θα ξανακάνει ζωογόνο τον θεσμό για τους Ξανθιώτες, τους Συλλόγους και φυσικά τους επαγγελματίες.

Η δικιά μας η δουλειά είναι να μεταφέρουμε σε αυτούς που έχουν την εξουσία (Ασκαρίδη, Δήμαρχο και Φανουράκη που κρατάει το κλειδί του χρηματοκιβωτίου του δήμου) να κάνουν κάτι κάτω από αυτές τις συνθήκες να μην ξεφτίσει το καρναβάλι της Ξάνθης, να μην χαθεί ο θεσμός, να γίνει μία καλή συντήρηση και όταν με το καλό φύγει η πανδημία να ανασυσταθεί ο θεσμός και να σταθεί στα πόδια του. Στην ανάγκη την φετινή χρονιά ο δήμος Ξάνθης, να επιδοτήσει τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Τόσα χρήματα πέταξε δεξιά και αριστερά με δικαιολογία τον covd.

Ας ενισχύσει λοιπόν τους συλλόγους γιατί από ότι διαβάσαμε στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των «Κατασκηνωτών» κ. Μπαχαρίδης, ο οποίος αναφέρει και αυτός με την σειρά του στην «Θ» ότι τα οικονομικά των συλλόγων είναι για … κλάματα. Ευκαιρία λοιπόν ο δήμος να ενισχύσει τους συλλόγους μιας και αυτοί στην ουσία παίρνουν όλο το φορτίο στην πλάτη τους.


Αδιαμφισβήτητα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας.

Είναι οι επιχειρηματίες που πραγματικά δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να ανανεώσουν την «κάβα» τους και για πόσους να κάνουν την σχετική προετοιμασία για να «ταΐσουν» τους επισκέπτες – αν έχουμε σαν πόλη – ή ακόμα και τους Ξανθιώτες που εκείνες της ημέρες θα βγούνε όπως συνηθίζεται από τα σπίτια τους.

Όπως μας λένε οι επαγγελματίες των καφέ μπαρ πόσα ποτά, καφέδες αναψυκτικά να «στοκάρουμε» Να δεσμεύσουμε χρήματα και μετά να μείνουν απούλητα;

Όσο δε για την εστίαση εκεί τα πράμα «χαλάει» ειδικά όταν πρόκειται για κρέατα που πρέπει να πεταχτούν αν δεν πουληθούν.

Εννοείται ότι στο ίδιο καζάνι βράζουν οι ξενοδόχοι, οι ταξιτζήδες τα ταχυφαγεία και όλη η γκάμα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από τον θεσμό του καρναβαλιού.


Σαφέστατα και ο πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την νεκρανάσταση του θεσμού ξεφεύγοντας από τα «κλισέ» των ανοιχτών εκδηλώσεων και τον εκδηλώσεων βιτρίνας που απλά δικαιολογούν το δημοτικό χρήμα.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ότι κουβαλάει στην πλάτη του μία ιστορία πολιτισμού πολλών δεκάδων χρόνων και θα ήταν άδικο να φορτωθεί το ξέφτισμα του θεσμού.

Έχει χρόνο να κάνει τους σχεδιασμούς του σε δύο «ταμπλό» είτε με covid είτε χωρίς covid και εκεί θα φανεί η πολιτική του οξυδέρκεια γιατί προφανώς έχει αντιληφθεί ότι ο πολιτικός του χρόνος εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα είναι δήμαρχος ο Μ. Τσέπελης και άρα δεν μπορεί να ζει κάτω από την σκιά του για πολλά χρόνια. Είναι σε ένα «πόστο» που θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά και στην μετά Τσέπελη εποχή. Άρα πρέπει να αποδείξει στους Ξανθιώτες την αξία του, την δυναμική του και την ευστροφία του.

Θα πρέπει κάτω από αυτές τις συνθήκες να ικανοποιήσει πρωτίστως τις ανάγκες των Ξανθιωτών για την διατήρηση του δικού τους θεσμού, να βγάλει τον κόσμο από τα σπίτια του για να στηριχθούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Διαφορετικά μπροστά στις κάλπες οι Ξανθιώτες μπορεί να συμπεριφερθούν διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια