GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Με προοπτικές η παραγωγή ξηρών καρπών στη Ροδόπη…

Αυξάνει ο αριθμός των αγροτών που αποφασίζουν να ασχοληθούν με άλλες καλλιέργειες στη Ροδόπη, πλην τις γνωστές. Έτσι, καρύδια, αμύγδαλα, φου...


Αυξάνει ο αριθμός των αγροτών που αποφασίζουν να ασχοληθούν με άλλες καλλιέργειες στη Ροδόπη, πλην τις γνωστές. Έτσι, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια αλλά και φιστίκια, επανακάμπτουν ως επιλογές των αγροτών της Ροδόπης.

Όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», ο Μπάμπης Σαχουλίδης καλλιεργητής από τον Ίασμο Ροδόπης το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η εγχώρια παραγωγή σε ξηρούς καρπούς καλύπτει μόλις και μετά βίας το 30% των εσωτερικών αναγκών, έτσι η ζήτηση και φέτος για την Ελληνική παραγωγή ήταν επίσης μεγάλη με τις τιμές πώλησης κατά 30% καλύτερες. Αναγκαίοι, ωστόσο, κρίνονται οι έλεγχοι για την προστασία των ελληνικών καρπών. Όπως επίσης και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την επεξεργασία τους.

«Εδώ και επτά χρόνια έχω αποφασίσει την ενασχόλησή μου με τα δένδρα», ανέφερε με αφορμή την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια των καρυδιών. «Σημειώνεται στροφή νέων παραγωγών στην καλλιέργεια καρυδιών, αμυγδάλων, φουντουκιών», υποστήριξε ο κ. Σαχουλίδης, προσθέτοντας πώς εξακολουθεί η χώρα μας να εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των ξηρών καρπών που καταναλώνει κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει. Αξιοποιώντας τα κτήματα της οικογένειας, συνταξιούχος πια, επέλεξε την ενασχόληση με τα καρύδια γιατί δεν θέλει ιδιαίτερη προστασία ο καρπός, αντιθέτως η αποθήκευσή του για διάστημα έξι μηνών δίνει τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισής του και καλύτερης πώλησης.

«Για να φτάσεις σε ένα υψηλό κέρδος, ικανοποιητικό μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις και επτά και οκτώ χρόνια» είπε ο κος Σαχουλίδης προσθέτοντας πως στο διάστημα αυτό θα χρειαστεί ο αγρότης να προσφέρει συνέχεια για το χωράφι, για τον εξοπλισμό, για τα ίδια τα δένδρα. «Αν προσέξεις από την αρχή τα φυτά, να είναι χωρίς ασθένειες, τότε δεν θα έχεις ως παραγωγός προβλήματα» σημείωσε προσθέτοντας πως με σύμμαχο το κράτος που ελέγχει τα φυτο-φαρμακα, ελέγχει το προϊόν, η προστασία της ποιότητας διασφαλίζεται.

Σε αυτό το σημείο ο κος Σαχουλίδης πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τους εισαγόμενους ξηρούς καρπούς. « Άλλο τα καρύδια της Ελλάδας, κι άλλη η ποιότητα των καρυδιών που εισάγονται», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως θα πρέπει να ελεγχθεί «τι είδους φυτοφάρμακα χρησιμοποιούν, τι υπολείμματα εντοπίζονται και στα εισαγόμενα καρύδια». Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να απαγορεύονται φάρμακα στην Ελλάδα και να τα χρησιμοποιούν αλλού και να εισάγονται προϊόντα από εκεί».

Ακολούθησε το mynews.gr στο Google News για να ενημερώνεσαι άμεσα για όλες τις ειδήσεις και την έκτακτη επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια