GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επιτάσσονται ιδιώτες γιατροί για ενίσχυση του ΕΣΥ – Ποιές ειδικότητες αφορά

Ξεκινά από σήμερα, το αργότερο τη Δευτέρα  η διαδικασία επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς ώστε για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ...


Ξεκινά από σήμερα, το αργότερο τη Δευτέρα η διαδικασία επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς ώστε για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η επίταξη θα διαρκέσει έναν μήνα ενώ εάν χρειασθεί μπορεί να επαναληφθεί ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Οι ειδικότητες που επιτάσσονται

Η επίταξη αναμένεται να αφορά γιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η επίταξη ήταν το τρίτο και τελευταίο μέτρο που θα χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που αυξανόταν ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αδειάζουν καθημερινά θέσεις στα νοσοκομεία.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον όμως αιφνιδίασε το σύστημα υγείας, αφού οι υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων μολύνονται από κορονοϊό και αποχωρούν έστω και για 5 ημέρες εάν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Παρότι το συνολικό ποσοστό όσων είναι θετικοί στον κορονοϊό και απουσιάζουν δεν είναι υψηλό (εκτιμάται ότι φθάνει στο 4%), καθημερινά παρατηρούνται δυσλειτουργίες στα τμήματα που εξυπηρετούν περιστατικά covid και non covid ακριβώς εξαιτίας της καραντίνας των εργαζομένων που νοσούν.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται για την επίταξη των υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, εκδίδεται το «Φύλλο Επίταξης» που είναι γνωστό και σαν «φύλλο πορείας», ενώ διανέμεται από τις οικείες αστυνομικές αρχές. Οι ιατροί που θα λάβουν φύλλα επίταξης θα πρέπει να εμφανιστούν στα νοσοκομεία ή τα θεραπευτήρια που ορίζονται συνήθως την επόμενη ημέρα από την επίδοση.

Κατά το χρονικό διάστημα της επίταξης των υπηρεσιών τους υποχρεούνται να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ το πρόβλημα με την πληρότητα στο ΕΣΥ καλύπτεται πλέον με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος να μη χρειασθεί μετατροπή χειρουργείων σε κλίνες ΜΕΘ παρότι ήδη σε κάποια νοσοκομεία λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, ξεκινά η μείωση των τακτικών χειρουργείων.

Πάντως το υπουργείο Υγείας λόγω του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον, αύξησε τις κλίνες covid που θα διατίθενται από τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα περνούν στο ΕΣΥ αφού μπορούν να αξιοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη. Μετά τη συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές, πλέον το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά covid.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Θεσσαλία θα διατίθενται άνω των 800 απλών κλινών σε covid περιστατικά και άνω των 700 απλών κλινών σε non covid περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, το σύνολο των εντατικών του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200 κλίνες, διατίθενται στο ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομές θα συμμετάσχει με άνω των 2000 κλινών σε covid και non covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ.

Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια