GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τι αλλάζει για τις νέες συντάξεις χηρείας

 

 

 

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν με σύνταξη χηρείας μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εισπράττουν άθροισμα εθνικών συντάξεων άνω των 384 ευρώ.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι διπλοσυνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν μια σύνταξη από δικό τους δικαίωμα (π.χ. γήρατος ή αναπηρίας) και μια σύνταξη λόγω θανάτου (σύνταξη χηρείας), θα δικαιούνται – πλέον – μία εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης 384 ευρώ.

Ο κανόνας αυτός είχε εφαρμοστεί εξαρχής σε όσους λαμβάνουν δυο συντάξεις από δικό τους δικαίωμα (δυο γήρατος ή μια γήρατος και μια αναπηρίας) δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και για τους διπλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μια γήρατος ή αναπηρίας και μια χηρείας.

Σε αυτή την περίπτωση ο επιζών σύζυγος και δικαιούχος λάμβανε – με την προηγούμενη ερμηνεία του νόμου – το 70% της συνολικής σύνταξης του θανόντα, δηλαδή το 70% της εθνικής του σύνταξης και το 70% της ανταποδοτικής του σύνταξης. Αυτό συνέβαινε ακόμη κι αν ο ίδιος λάμβανε πλήρη Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) μέσω της δικής του σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια