GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σε απόγνωση οι παραγωγοί σε Ξάνθη και Ροδόπη – Υπό εξαφάνιση τα λαχανικά

  Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί λαχανικών σε Ροδόπη και Ξάνθη. Η πολυήμερη πτώση του υδράργυρου (-8 στα πεδινά για μια εβδομάδα), ο παγετ...

 


Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί λαχανικών σε Ροδόπη και Ξάνθη. Η πολυήμερη πτώση του υδράργυρου (-8 στα πεδινά για μια εβδομάδα), ο παγετός ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας «πολικές θερμοκρασίες» και σε αρκετές περιπτώσεις το χιόνι (κυρίως στους Δήμους της Ξάνθης ) έβαλε πρόωρο τέλος στην προσπάθειά τους.

Επρόκειτο για μικρές στρεμματικά καλλιέργειες, εκτάσεις σπαρμένες με: λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, σπανάκια, μαρούλια κ.α.

«Ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου τους παραγωγούς που δεν έχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να παγώσουν όλα όσα είχαν καλλιεργήσει» δήλωσε ο κος Τσάκαλος, παραγωγός από την Ξάνθη.

Το αποτέλεσμα της καταστροφής δεν άργησε να φανεί, τόσο στους πάγκους των παραγωγών, όσο και στα μανάβικα της γειτονιάς: σπανάκια και μαρούλια εξαφανισμένα, μπρόκολα και κουνουπίδια ελάχιστα και εμφανώς παγωμένα. Και οι τιμές στα ύψη. Ενδεικτικά: 1,50 ευρώ το κιλό η λαχανίδα, 2,50 το μπρόκολο, 3 ευρώ το κουνουπίδι,3 ευρώ το (υπό εξαφάνιση) σπανάκι.

Όπως σχολιάζουν οι γνώστες του χώρου, είναι αδύνατη για τους πληγέντες παραγωγούς τόσο η εξασφάλιση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων για τους ίδιους λόγω του μεγάλου κόστους, που απαιτείται, άρα θα εξακολουθούν να παραμένουν στο έλεος του καιρού, όσο και η αποζημίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια