GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έρχεται παράταση στο νέο «Εξοικονομώ» – Πάνω από 50.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα

  Προς παράταση οδηγείται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τι...

 


Προς παράταση οδηγείται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί 20.000 αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, ακόμα 50.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένουν ανοιχτές καθώς βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας και δεν έχουν υποβληθεί οριστικά. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 20.000 αιτήσεις έως τις 3 Φεβρουαρίου οπότε έχει οριστεί ότι θα κλείσει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ».

Δεδομένου ότι ο χρόνος που υπολείπεται για την ολοκλήρωση και την αξιολόγηση όλων αυτών αιτήσεων, στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μελετούν το ενδεχόμενο παράτασης ακόμα και δύο εβδομάδων για την υποβολή των αιτήσεων.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών. Και καθώς ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 90.000, το οικονομικό επιτελείο αναζητά κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ» όλες οι κατοικίες που θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Στο 62% η μέση εκτιμώμενη επιδότηση δαπάνης

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Συνολικά, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τα προγράμματα εξοικονόμησης προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030. Παράλληλα, μόλις χθες, Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντηση που είχε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αναφέρθηκε και πάλι στο νέο «Εξοικονομώ» που προετοιμάζεται αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή του, όπως περιγράφεται στο ειδικό παράρτημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Επίσης, όπως προανήγγειλε προ ημερών και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τους επόμενους μήνες έρχεται και ένα νέου τύπου «Εξοικονομώ» το οποίο θα αφορά στην αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και την επιδότηση της αγοράς νέων «πράσινων» κλιματιστικών, ψυγείων και πλυντηρίων, χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια