GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ THRACENEWS: “Δεν ξεχνώ πόσοι Έλληνες ήταν στην Πόλη, πόσοι μουσουλμάνοι ήταν στην Θράκη την εποχή της Λωζάνης και πόσοι είναι σήμερα…”

    *Συνέντευξη στον Παναγιώτη Πεντζουρίδη

  


*Συνέντευξη στον Παναγιώτη Πεντζουρίδη

Με τη φράση δεν ξεχνώ πόσοι Έλληνες και Ελληνίδες ήταν στην Πόλη, πόσοι μουσουλμάνοι ήταν στην Θράκη την εποχή της Λωζάνης και πόσοι είναι σήμερα”, απαντά στις τουρκικές προκλήσεις και την “εργαλειοποίηση” της Μουσουλμανικής Μειονότητας αλλά και της Θράκης, σε συνέντευξή του ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός και Βουλευτής ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ.

Ο κορυφαίος πολιτικός, μίλησε για όλους και για όλα σε μία πολιτική συνέντευξή του στο ThraceNews.gr δίνοντας τόσο το στίγμα της υποψηφιότητάς στο στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εμφανίζοντας σαφώς τη διαφοροποιημένη άποψη που έχει στην έννοια της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα αλλά και η Θράκη.

Μάλιστα ο πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κάνει ένα ευρύτερο κάλεσμα προς όλο το προοδευτικό χώρο αναφέροντας: “Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια Ελλήνων, συνεπώς κανείς από όσους τοποθετούνται πολιτικά στο Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία δεν αποκλείεται.”

Για το ΠΑΣΟΚ

-Κύριε Λοβέρδο, η πολιτική κατάσταση της χώρας έχει περάσει απο πολλές συμπληγάδες την τελευταία δεκαετία. Εχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά κόμματα, άλλα παραμένουν στην ενεργό πολιτική δράση και άλλα όχι. Το ΠΑΣΟΚ, του οποίου είστε ιδρυτικό μέλος, έχοντας διατελέσει μάλιστα και αξιωματούχος των κυβερνήσεών του, μεταμορφώθηκε και αυτό εν μέρει, όμως παραμένει σε χαμηλά ποσοστά εκλογιμότητας. Θέτετε λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω υποψηφιότητα για την Προεδρία του Κινήματος. Ρίσκο ή Πρόκληση;

“Εδώ και 21 χρόνια πολιτεύομαι με το ΠΑΣΟΚ και έχω την τιμή να είμαι αδιάλειπτα εκλεγμένος Βουλευτής της παράταξης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το κόμμα μας είναι το κόμμα των μεγάλων αλλαγών, το κόμμα της ελπίδας για τη χώρα και τους Έλληνες. Αν πρέπει οπωσδήποτε να προτάξω μια αιτία που ανέλαβα αυτό το εγχείρημα είναι γιατί η αιχμαλωσία στα χαμηλά ποσοστά δεν αξίζει ούτε στην ιστορία μας, ούτε στις ιδέες μας, ούτε στα στελέχη και τους πολιτικούς μας φίλους.

Δεν μπαίνω στη διαδικασία να χαρακτηρίσω ως ρίσκο ή πρόκληση την πράσινη επανάσταση που κάνουμε. Αυτό που λέω είναι ότι είναι κρίμα αυτή η παράταξη να μην έχει τη θέση που της αξίζει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ τον προοδευτικό πολιτικό πρωταγωνιστή. Γι’ αυτό και μπαίνω μπροστά. Για να κάνουμε τη θετική ανατροπή και με όνομά μας το ΠΑΣΟΚ, σύμβολό μας τον ήλιο, να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα.”

-Κύριε Υπουργέ, αποδεχθήκατε κάποτε τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε Κίνημα Αλλαγής. Τουλάχιστον δεν αποχωρήσατε ή δεν θέσατε εαυτόν εκτός Κινήματος. Τελικώς το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, έφερε τα επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα; Γιατί τουλάχιστον εκλογικά δεν επιτεύχθει ο σκοπός, απ’ ότι δείχνουν τα αποτελέσματα της κάλπης μέχρι σήμερα.

“Τόσο τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 όσο και οι δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής να συσπειρώσει και να εκφράσει μαζικά τις δυνάμεις του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει αποδώσει καρπούς. Άλλωστε σήμερα τα περισσότερα από τα στελέχη που συγκρότησαν το Κίνημα Αλλαγής έχουν αποχωρήσει. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε άλλο πίσω από το δάχτυλό μας.

Τα επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα που προσδοκούσαμε ότι θα φέρει η ανασυγκρότηση του χώρου μας με το Κίνημα Αλλαγής ουδέποτε ήρθαν. Αυτό το δεδομένο έφθασε η στιγμή να το αποδεχθούμε, να το κοιτάξουμε κατάματα και να το αντιμετωπίσουμε. Είναι εσωστρεφές να το διαπιστώνει κανείς αυτό; Εγώ απαντώ ότι η αυτοκριτική και η διόρθωση πορείας είναι κατεξοχήν εξωστρέφεια και είναι και ο μόνος δρόμος για την επιτυχία.

Γι΄αυτό και υπογραμμίζω ότι η παράταξή μας έχει ανάγκη από τρεις αλλαγές: το πρώτο που χρειάζεται είναι η αλλαγή ηγεσίας. Το δεύτερο είναι να αλλάξει νοοτροπία. Να πάψει να γυρνά γύρω από ένα μικρό εαυτό και να αποκτήσει την νοοτροπία μεγάλου κόμματος, μιας δύναμης εξουσίας. Και το τρίτο που απαιτείται είναι αλλαγή θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους.”

“Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους!”

-Πολλοί εκ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησαν στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι αναγνωρισμένο απο όλους, ότι εξ’ αυτού του λόγου το κόμμα του άλλοτε Συνασπισμού της Αριστεράς, πήρε την εξουσία εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πολλά εκ των προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργοί και ευεργετημένα πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προσπαθούν μέχρι και σήμερα να αφανίσουν εντελώς το χώρο που τους ανέδειξε. Ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτά τα στελέχη, σε περίπτωση που λόγω πολιτικών ανατροπών θελήσουν να επιστρέψουν στο Κίνημα;

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με αξεπέραστο ρεκόρ επιδόσεων στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και το ψέμα κατάφερε να αποσπάσει ένα μέρος από την πολιτική μας σάρκα. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους είμαι σαφής. Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια Ελλήνων, συνεπώς κανείς από όσους τοποθετούνται πολιτικά στο Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία δεν αποκλείεται.

Σε όλους όσοι αισθάνονται ότι με αυτές τις ιδέες μπορούμε να αποτελέσουμε εμείς τον προοδευτικό πρωταγωνιστή της ελληνικής πολιτικής σκηνής, την υγιή, την αποτελεσματική, τη σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, προφανώς και απευθύνω προσκλητήριο. Και μάλιστα προσκλητήριο νίκης και προοπτικής.

Σ’ εκείνους όμως τους πολιτικούς που βούλιαξαν στον λαϊκισμό και πρόδωσαν τις ιδέες, τους αγώνες και την προσπάθεια που έκανε η πατριωτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ να σώσει τη χώρα παραμερίζοντας απολύτως και από την πρώτη στιγμή το πολιτικό συμφέρον, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι έχουν διαλέξει δρόμο.

Εάν σ’ εκείνους ο δρόμος της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και της εκμετάλλευσης του θυμικού του είναι ο δρόμος που τους ταιριάζει, τόσο το χειρότερο γι΄αυτούς. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο διαχρονικός και παραδοσιακός ιδεολογικός μας αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος. Με αυτόν τον σαφή διαχωρισμό απαντώ πιστεύω ευθέως στο ερώτημά σας.”

Για την πανδημία

-Κύριε Λοβέρδο, θέλω να μιλήσουμε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα. Αναμφισβήτητα η πανδημία έχει επηρεάσει την όλη κατάσταση και οικονομικά και πολιτικά. Όμως, παρατηρούμε ότι πλέον η διαχείριση της πανδημίας, σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών τουλάχιστον χωρών, δεν είναι επιστημονική, αλλά πολιτική. Θεωρείτε ότι αυτό είναι δόκιμο; Ποια η πρότασή σας προς αυτή την κατεύθυνση;

“Προσωπικά πιστεύω ότι η διαχείριση προφανώς συνδέεται και με την επιστήμη και με την πολιτική. Αδόκιμο θα ήταν να συνδέσω τη διαχείριση της πανδημίας με μία από τις δύο κατηγορίες που θέτετε. Σε ό,τι αφορά την επιστήμη τα πράγματα για μένα είναι απλά. Η επιστήμη είναι ο δρόμος της εξειδικευμένης γνώσης και οφείλουμε ως πολιτικοί και ως πολίτες λογικά να υπακούμε στις επιταγές της γιατί μόνο μέσα από αυτές θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την Covid-19. Τα πράγματα προφανώς είναι πιο σύνθετα όταν ερχόμαστε στην πολιτική διάσταση της πανδημίας. Και αυτό γιατί στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής συναντώνται οι ανάγκες της οικονομίες και οι αντοχές της κοινωνίας. Κατά συνέπεια η συνολική διαχείριση της πανδημίας για να είναι αποτελεσματική πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τους τρεις παράγοντες: επιστήμη, κοινωνία, οικονομία.

-Ας έρθουμε στην οικονομία. Εχοντας διατελέσει Υπουργός, γνωρίζετε ότι η λήψη αποφάσεων εν μέσω κρίσης είναι όντως μία δύσκολη υπόθεση. Θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση κρίνοντάς την μετά απο μία διετία ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, πορεύεται σε σωστή κατεύθυνση; Ποια η πρόταση που θα έριχνε στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης το ΠΑΣΟΚ και ποια η Πρόταση στο λαό;

“Πράγματι έχω διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εργασίας, υπουργός Υγείας, υπουργός Παιδείας και μάλιστα στην εποχή των μνημονίων. Συνεπώς μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι γνωρίζω με όλες τις λεπτομέρειες πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες περιόδους.

Η διετία της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πως το μεγαλύτερο κομμάτι των προβλημάτων επιδιώκεται να λυθεί μέσα από τίτλους και όχι από πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μιλώ μετά λόγου γνώσεως. Η σημερινή κυβέρνηση εξαντλεί τις πολιτικές της σε βαρύγδουπους τίτλους.

Στην εφαρμοσμένη πολιτική δεν αρκεί να αυτοπροσδιορίζεσαι ως μεταρρυθμιστής, πρέπει να προχωράς και σε μεταρρυθμίσεις που θα αποτυπώνονται στη λειτουργία της οικονομίας και τη ζωή του πολίτη. Τέτοιο μεταρρυθμιστικό έργο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει. Ο λόγος που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως ως προς τις παραλείψεις της συνδέεται ευθέως με την πανδημία που είναι ένα χαλί που σκεπάζει τα πάντα. Το γεγονός μάλιστα ότι αξιωματική αντιπολίτευση είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι ξέρουμε πόσο δημαγωγικά και ανεύθυνα διαχρονικά πορεύεται, ενισχύει την κατάσταση που προσωπικά αποκαλώ «πολιτικό σύστημα ενός κόμματος».

Γι΄αυτό και επιμένω στην επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τον προοδευτικό πρωταγωνιστή και από ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Αυτό το κενό μόνο η ολική επαναφορά της παράταξής μας μπορεί να το καλύψει.”

Για τη Θράκη

-Στη Θράκη τώρα κ. Υπουργέ, και πιο συγκεκριμένα στο σύνολο των Εθνικών μας θεμάτων. Κακώς για τους Θρακιώτες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, αλλά η υπόθεση “Θράκη”μπαίνει στο τραπέζι – απο πλευράς Τουρκίας – ως θέμα συζήτησης. Έχοντας διατελέσει στο Υπουργείο των Εξωτερικών και συνεπώς έχοντας άποψη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έως πότε η Θράκη, θα είναι το “όχημα”για την Τουρκία στον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της νοτιοβαλκανικής χερσονήσου;

“Είμαι πατριώτης, δηλαδή αγαπάω την πατρίδα μου και την βάζω πάνω από όλους κι από όλα, αλλά και δημοκράτης. Είναι φανερό πως η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και πρώτα από όλα να κάνει τους ανθρώπους της να αισθάνονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Ταυτοχρόνως, όμως, βλέπω πως η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιεί τη μειονότητα για τους δικούς της σκοπούς. Αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να το επιτρέψει και ως πολιτικός θα είμαι εμπόδιο σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό. Τέλος, δεν ξεχνώ πόσοι Έλληνες και Ελληνίδες ήταν στην Πόλη, πόσοι μουσουλμάνοι ήταν στην Θράκη την εποχή της Λωζάνης και πόσοι είναι σήμερα. Οι εναπομείναντες Έλληνες στην Πόλη είναι ελάχιστοι, ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην Θράκη με τους Μουσουλμάνους.”

-Κρίνετε ότι η Θράκη χρειάζεται έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό και όχι μόνο “ευχολόγια”μιας Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής; Δηλαδή έναν κυβερνητικό σχεδιασμό αναπτυξιακής θωράκισης και συνεπώς αμυντικής στη θέση “κλειδί”που βρίσκεται στο τριεθνές επίπεδο;

“Προφανώς και χρειάζεται. Η μεγάλη πρόκληση στη Θράκη είναι η αναπτυξιακή που αφορά όλους τους πολίτες της. Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται η γειτνίαση Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας προς το καλό όλων και να μην εξάγεται αυτή η συνεργασία για το καλό όλων. Για τη διακομματική της  Βουλής δεν θέλω  να κάνω κανένα σχόλιο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.”

-ΠΑΣΟΚ – Ανδρέας Λοβέρδος – Θράκη: Τι πρέπει να περιμένει ο πολίτης της Θράκης την επόμενη ημέρα;

“Ξέρω τα προβλήματα της Θράκης όσο λίγοι. Μην ξεχνάτε πως ως Υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Αναπτυξιακής Συνεργασίας οργάνωσα το άτυπο Συμβούλιο στην Αλεξανδρούπολη το 2003. Και πως ως καθηγητής πανεπιστημίου ήμουν μέλος της προσωρινής διοικούσας του τμήματος κοινωνικής διοίκησης στην Κομοτηνή τη δεκαετία του 1990. Αν εκλεγώ πρόεδρος του κόμματός μας ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς μου θα σχετίζεται με την Θράκη και θα με βλέπετε στα μέρη σας πάρα πολύ συχνά.”

Δεν υπάρχουν σχόλια