GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εξεταστική – Πρόεδρος ΕΣΡ: Επιβεβαίωση της «γαλάζιας» παρανομίας με την απόκρυψη δημοσκόπησης της OpinionPoll από τη Βουλή

Την υποχρέωση διαβίβασης των πρωτογενών στοιχείων οποιασδήποτε δημοσκόπησης στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε κατ...


Την υποχρέωση διαβίβασης των πρωτογενών στοιχείων οποιασδήποτε δημοσκόπησης στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΕΣΡ, εκθέτοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική πλειοψηφία για την άρνησή της να αποσταλούν τα εν λόγω στοιχεία επίμαχης δημοσκόπησης της OpinionPoll.

Με βάση τον νόμο Ρουσόπουλου, τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας τον περασμένο Iούνιο αιτήθηκαν τη διαβίβαση των πρωτογενών στοιχείων δημοσκόπησης της OpinionPoll που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου και κρίθηκε ύποπτη από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των κραυγαλέων διαφορών που εντοπίζονταν σε σύγκριση με το Ευρωβαρόμετρο, ενώ εντύπωση προκαλούσε το προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ χωρίς καν να έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Μετά από σιωπή εβδομάδων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, Αθανάσιος Μπούρας, απέρριψε το αίτημα, ισχυριζόμενος ότι το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Επ’ αυτού, λοιπόν, απάντησε εμμέσως ο μάρτυρας της Εξεταστικής Επιτροπής και πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρουμάνος. Ειδικότερα, μετά την ανάγνωση του σχετικού άρθρου του νόμου Ρουσόπουλου από τον Μάριο Κάτση ο μάρτυρας απάντησε: «Υπάρχει τέτοια ρύθμιση. Είναι καταγεγραμμένο στον νόμο, αλλά δεν εμπλέκεται το ΕΣΡ».

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ:

Διαχρονική αυθαιρεσία

Στο ερώτημα του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το αν κοινοποιήθηκε στο ΕΣΡ η ταυτότητα της επίμαχης δημοσκόπησης, ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε πως έπαψε η αρμοδιότητα ελέγχου του ΕΣΡ στις δημοσκοπήσεις όταν συστάθηκε η εταιρία ελέγχου των δημοσκοπικών εταριών. Παρενθετικά, πρόκειται για την εταιρία «Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων» που έχει να συνεδριάσει παραπάνω από δέκα χρόνια για ζητήματα που θα έπρεπε να ελέγχει και απαρτίζεται ουσιαστικά από μέλη των δημοσκοπικών εταιριών. Οπότε, ο ελεγκτής είναι παράλληλα και… ελεγχόμενος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ αποκάλυψε πως μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας οι εταιρίες μέσω του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) ζήτησαν από την ανεξάρτητη Αρχή να διευκρινιστεί αν είναι υποχρεωμένες να προωθούν στο ΕΣΡ τα στοιχεία ταυτότητας των δημοσκοπήσεων. Η απάντηση ήταν ότι οφείλουν να στέλνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, γεγονός που αποδεικνύει αυτομάτως τη διαχρονική αυθαιρεσία των δημοσκοπικών εταιριών. «Έκτοτε συνεμορφώθησαν και μας τα στέλνουν» είπε ο μάρτυρας, ενώ σε σχέση με το αν έχει λάβει το ΕΣΡ τα στοιχεία ταυτότητας της επίμαχης δημοσκόπησης της OpinionPoll ο κ. Κουτρουμάνος επικαλέστηκε άγνοια.


https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια