GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καιρός: Έρχεται νέα επιδείνωση με βροχές και χιονοπτώσεις NEWSROOM 14/12/2021

  Επιμένει το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα, που έφερε ρεκόρ βροχόπτωσης και χιονόπτωσης για τις αρχές Δεκεμβρίου. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται επι...

 


Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας στη χώρα, σημειώθηκαν ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής στα ηπειρωτικά, καθώς επίσης και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, με αποτέλεσμα να καταρριφθούν ρεκόρ 15 ετών στην ετήσια βροχόπτωση, καθώς επίσης ρεκόρ 17 ετών στην ημερήσια έκταση της χιονοκάλυψης στον ελλαδικό χώρο κατά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, παρατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στα Θεοδώριανα Άρτας, το ετήσιο ύψος βροχής έως και την Κυριακή 12/12 έφτασε τα 3.425 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής 15 ετών στο δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr από το 2006 όπου λειτουργεί το δίκτυό του. Επίσης, έσπασε το ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής και του ίδιου σταθμού, από το 2009 όπου και ξεκίνησε η λειτουργία του. Το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιας βροχόπτωσης είχε σημειωθεί στην περιοχή Ασκύφου Χανίων το 2019, με ύψος 3.257 χιλιοστών.

Παράλληλα, οι έντονες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, κάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα των κεντρικών και βόρειων ορεινών της χώρας, όπως καταγράφηκαν από δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επεξεργάστηκε το meteo.gr. Σύμφωνα με το αρχείο έκτασης χιονοκάλυψης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, με βάση την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων, η ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης το Σάββατο 11/12 έφτασε το 19%, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας χιονοκάλυψης 17 ετών. Η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για την περίοδο 2004 – 2021 στις αρχές Δεκεμβρίου είναι περίπου 4%.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ στα ανατολικά προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους στα βόρεια τους 10 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 14 βαθμούς και μόνο την ανατολική νησιωτική χώρα θα φθάσει κατά τόπους τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια