GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



MyDATA: Ηλεκτρονικά βιβλία και ΓΕΜΗ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

  Πώς θα διασταυρώνονται τα φορολογικά δεδομένα και θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις

 


Πώς θα διασταυρώνονται τα φορολογικά δεδομένα και θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις

 Τα ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια του myDATA αλλά και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Με τη διασύνδεση της ΑΑΔΕ στο Γ.ΕΜ.Η., ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αποκτήσει αυτόματη ενημέρωση για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης. Από την έναρξη εργασιών έως τη λήξη και τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση.

  Έτσι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και διοικητική ταυτότητα, το είδος της δραστηριότητας και την λειτουργία των επιχειρήσεων και με τη διασταύρωση τους με τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου και θα μπορούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ελέγχουν αν το προφίλ στην εφορία ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

  Με αυτό το τρόπο θα εντοπίζονται περιπτώσεις:

• Μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ ξέχασαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

• Παραποίησης στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ.

• Εικονικών εταιρειών

  Επίσης με την άντληση στοιχείων από το ΓΕΜΗ η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά την οικονομική τους δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους φόρους. Μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος Eispraxis η ΑΑΔΕ θα κυνηγήσει τους συγκεκριμένους οφειλέτες ενεργοποιώντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Ηλεκτρονικά βιβλία – MyDATA

  Το άλλο όπλο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της απάτης κυρίως στο ΦΠΑ είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία. Με βάση τα δεδομένα του myDATΑ η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει με ακρίβεια το τζίρο των επιχειρήσεων και συνεπώς το φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλει η επιχείρηση καθώς και το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει στο δημόσιο.

  Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλάζει τους φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι πλέον, θα είναι άμεσοι, αυτόματοι και ηλεκτρονικοί. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται «εισήγηση επιχειρησιακής αξιοποίησης των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς». Οι επιχειρήσεις, που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούν τα MyData, θα τελούν πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των φορολογικών ελεγκτικών αρχών, αφού κάθε τους κίνηση θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ. Με τα MyData η διαπίστωση των μεταβολών στον τζίρο θα είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια