GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μέχρι και αύριο πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους

  H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερ...

 


Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Ειδικά για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή ή υπήχθησαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2021 έως 31/12/2021, ισχύουν τα εξής ως προς το χρόνο και τρόπο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων.

Εργαζόμενοι σε αναστολή: Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές:

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κατηγορία εργαζομένων εντάσσονται και: α) οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 201 παρ. 1 του ν. 4855/2021, έθεσαν σε αναστολή το προσωπικό τους για χρονικό διάστημα κατ’ ανώτατο τριών (3) μηνών και β) οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας Αιδηψού και Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 17 της από 13.08.2021 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021, έθεσαν σε αναστολή το προσωπικό τους για χρονικό διάστημα κατ’ ανώτατο τριών (3) μηνών. Επομένως, και οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων κατ’ αναλογία από τους εργοδότες τους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εποχιακοί Εργαζόμενοι: Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα λάβουν την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και οι εποχιακοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ή οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, για το διάστημα της αναστολής, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 30η.11.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021 και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Χριστουγέννων ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα δώρα εορτών (Υπουργική Απόφαση 19040/1981 – ΦΕΚ Β’ 742).

Υπολογίστε το Δώρο Χριστουγέννων
με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Για εκ περιτροπής εργασία:
https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

Τρόποι επικοινωνίας
Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:
• το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ www.kepea.gr
• το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

Δεν υπάρχουν σχόλια