GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έξτρα φόρος απειλεί τους φορολογούμενους

Πέναλτι φόρου 22% σε όσους δεν πιάσουν το στόχο Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η Εφορία

Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, μετά τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν για τα εισοδήματα του 2020, επανήλθε κανονικά φέτος και απειλεί τους φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή τις επόμενες ημέρες, να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα.

  Όσοι δεν θα πιάσουν το στόχο θα κληθούν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που θα λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί το 2022 να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ (22% x 5% x 20.000 ευρώ).

  Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του χρόνου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1.     Το ποσό των e-αποδείξεων που οφείλει να  συγκεντρώσει κάθε φορολογούμενος είναι το 30% επί του εισοδήματός του με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.   

  2.       Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.   

  3.      Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.  

  4.      Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

  5.      Στην περίπτωση που οι δαπάνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί εντός του έτους και αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

  6.      Το ποσό των δαπανών που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Οι e-αποδείξεις

  Στις αποδείξεις που «μετρούν» για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος περιλαμβάνονται:

  –        Τρόφιμα, ποτά, καπνός

  –        Ρούχα, παπούτσια

  –        Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

  –        Έπιπλα,  διακοσμητικά είδη, φωτιστικά, χαλιά, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές

  –         Βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης

  –        Λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας,  ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων

  –        Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

  –        Δίδακτρα, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

  –        Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

  –        Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, οίκοι ευγηρίας

Εξαιρέσεις

  –        Πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου  

  –        Δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.). 



Δεν υπάρχουν σχόλια