GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παγκόσμιος φόβος για την μετάλλαξη “Ομικρον”!

  Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της  παραλλαγής Όμικρον . Οι μολύνσεις της Όμικρον πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη κα...

 


Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Οι μολύνσεις της Όμικρον πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταγράφοντας διπλασιασμό κάθε δύο με τρεις ημέρες στο Λονδίνο και άλλες περιοχές και προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που φοβούνται τον αντίκτυπο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στα 26 ανέβασε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στη διαδικτυακή  ενημερωτική εκδήλωση του  Πανεπιστημίου Αθηνών για τις εξελίξεις που για την πανδημία Covid 19.

Το Ισραήλ βάζει στη λεγόμενη «κόκκινη λίστα» τις Ηνωμένες Πολιτείες -μεταξύ άλλων χωρών- και απαγορεύει τα ταξίδια για τους Ισραηλινούς στην Αμερική. Όσοι επιστρέφουν, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα ακόμη και στη χώρα όπου σχεδόν οι μισοί από τους 9 εκατομμύρια κατοίκους έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου!

«Η Όμικρον είναι ήδη στη χώρα- από την Κνεσέτ μέχρι τα νηπιαγωγεία- και εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος και μπορούμε να πούμε πως το πέμπτο κύμα (της πανδημίας) έχει αρχίσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Στο Ισραήλ, από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε τον εμβολιασμό, δεν έλειψε η ένταση στους δρόμους σε διαδήλωση αντιεμβολιαστών.

Στη Βρετανία, οι μολύνσεις εξαιτίας του νέου στελέχους αυξάνονται- οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις εκατό ενώ έχουν καταγραφεί δώδεκα θάνατοι από την Όμικρον και η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται. Το lockdown φαίνεται πως είναι μονόδρομος ακόμη και αν κυβερνητικά στελέχη δεν το επιβεβαιώνουν, ούτε το διαψεύδουν. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα…» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ.

Μάλιστα σε λίγη ώρα γίνεται έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση σχετικά με το αν θα ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στη χώρα ενώ στο τραπέζι είναι όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και ένα καθολικό lockdown.

Με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, σε απόσταση αναπνοής και την νέα παραλλαγή να επελαύνει στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε την ανάγκη του εμβολιασμού.

AP Photo/Ted Shaffre

«Βλέπουμε πολύ σημαντική αύξηση των κρουσμάτων (Όμικρον) με τέτοιο τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τη θύελλα, αν όλο και περισσότεροι εμβολιαστούν, όλο και περισσότεροι λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου» επισήμανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας, Άντονι Φάουτσι, τόνισε: «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την Όμικρον, οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση και προφανώς οι ανεμβολίαστοι είναι ανάγκη να εμβολιαστούν τώρα περισσότερο από ποτέ».

Στην Ολλανδία όπου ισχύει σκληρό lockdown, τα καταστήματα και η εστίαση έχουν κατεβάσει ρολά. Ορισμένοι βέβαια έσπευσαν στην Αμβέρσα του γειτονικού Βελγίου για να διασκεδάσουν…

Οι Γερμανοί καλούνται να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές και να επιταχύνουν τον εμβολιασμό εξαιτίας του πέμπτου κύματος της πανδημίας.

Κρατώντας κεράκια, χιλιάδες κάτοικοι της Βιέννης βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τους περισσότερους από 13 χιλιάδες Αυστριακών που έχασαν τη ζωή τους από την Covid 19.

Οι ανησυχίες πάντως για την επέλαση της Όμικρον και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων αποτυπώθηκαν στη «βουτιά» των ασιατικών χρηματιστηρίων ενώ με πτώση άνοιξαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Όμικρον: Στα 26 τα κρούσματα στη χώρα – Πού εντοπίστηκαν

Στα 26 ανέβασε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στη διαδικτυακή  ενημερωτική εκδήλωση του  Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τις εξελίξεις που για την πανδημία Covid 19.

Οι μολύνσεις από τη νέα μετάλλαξη εντοπίζονται σε Κρήτη,  Λακωνία και Αττική με κάποιες από αυτές να είναιν «ορφανές» δηλαδή να μην σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό ή συρροή. Αυτό σημαίνει, σημείωσε, πως η νέα μετάλλαξη έχει περάσει πλέον στην κοινότητα.

Όπως είπε οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση ώστε να αξιολογηθεί εάν τυχόν μεταβολή στην τοπική διασπορά οφείλεται στην Ομικρον με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση και ο κόσμος να προλάβει να εμβολιαστεί.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε επίσης πως είναι ακόμα νωρίς για να ειπωθεί κάτι οριστικό για το θέμα της νοσηρότητας και της θνητότητας που προκαλεί η νέα μετάλλαξη, ωστόσο τα υπάρχοντα δεδομένα καταδεικνύουν ότι με τη 3η αναμνηστική δόση επιτυγχάνεται έναντι της Όμικρον ανοσία του επιπέδου που εξασφαλίζουν οι δύο δόσεις απέναντι στη Δέλτα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εντοπισμός όλων των κρουσμάτων έγινε με rapid test γεγονός που δείχνει την αποτέλεσματικότητά τους στην ανίχνευση της.

Επίσης σημειώθηκε ότι έναντι της Όμικρον λειτουργεί το ένα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, άρα ο βασικός τρόπος άμυνας παραμένει ο εμβολιασμός.

Συνεδριάζει το υπουργικό στη Βρετανία – Νέα μέτρα υπό εξέταση

Σήμερα αναμένεται να  αποφασίσει ο Μπόρις Τζόνσον αν θα προχωρήσει σε επιπλέον περιορισμούς που θα επιβληθούν άμεσα πριν από τα Χριστούγεννα καθώς απο τις 2 το μεσημέρι ώρα Αγγλίας ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση της Κόμπρα. Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται έντονες πιέσεις από τους Τόρις που εξαγριωμένοι κάνουν λόγο για επιστολή ψήφου εμπιστοσύνης ενώ δέκα υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσά τους και ο Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός οικονομικών, δηλώνουν ενάντια σε οποιαδήποτε άλλο μέτρο.

AP Photo/Frank Augstein

Ο πρωθυπουργός εξετάζει τρία σενάρια συμπεριλαμβανομένων περιορισμούς στην ανάμειξη νοικοκυριών σε εσωτερικούς χώρους στην Αγγλία, απαγόρευση κυκλοφορίας σε παμπ και εστιατόρια ακόμα και άμεσο lockdown για την αντιμετώπιση της Όμικρον με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας Sage που συμβουλεύει την κυβέρνηση να κάνει λόγο για 1.000 θανάτους ημερησίως αν δεν επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα και αύξηση 72% την τελευταία εβδομάδα.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα περάσουν «πολύ καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι» λόγω του συνολικού επιπέδου εμβολιασμού στην χώρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας ήρθε να προστεθεί η αποκλειστική φωτογραφία στην εφημερίδα Guardian που αποδεικνύει ότι το πάρτι στις 15 Μαΐου του 2020 δεν ήταν «συνάντηση εργασίας» όπως ισχυρίστηκε το Ν10.

Η φωτογραφία δείχνει ξεκάθαρα τον πρωθυπουργό μαζί με τη σύζυγό του και επιπλέον 17 άτομα στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ να απολαμβάνουν κρασί, οινοπνευματώδη ποτά και πίτσα εν μέσω αυστηρότερων περιορισμών στην διάρκεια του πρώτου lockdown.

Δεν υπάρχουν σχόλια